Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

13 Απρ 2010

μελομακάρονα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
μελομακάρονα, το παραδοσιακό γλυκό των χριστουγέννων http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Πατροπαράδοτα, παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι. Το αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό μικρών και μεγάλων.

Υλικά για περίπου 60 - 80 κομμάτια

1 1/4 κιλό ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σούπας κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1/2 φλιτζάνι ούζο ή κονιάκ
1 φλιτζάνι αλισίβα (ή αν δεν έχουμε αλισίβα 1 φλιτζάνι νερό)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
το χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
αλεύρι μαλακό όσο πάρει (περίπου 2 με 2 ½ κιλά)


Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια μέλι
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού


και για το πασπάλισμα
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη και
1 κουταλιά κανέλα ανακατεμένα

Παρασκευή
"Ετοιμάζουμε την αλισίβα: παίρνουμε 3 κουταλιές της σούπας στάχτη και τη βράζουμε σε 2 ποτήρια νερό.
Αφού πάρει μερικές βράσεις την αφήνουμε να κρυώσει και να κατασταλάξει.
Περνάμε το υγρό ύστερα από ένα ψιλό τουλουπάνι ή γάζα και η αλισίβα είναι έτοιμη.

Ζεσταίνουμε το λάδι χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
Το αδειάζουμε σε μπολ και το δουλεύουμε με ξύλινο κουτάλι περίπου μέχρι να κρυώσει.
Ρίχνουμε μετά όλα τα υλικά μέσα: την αλισίβα (ή το νερό), το χυμό από τα πορτοκάλια, το κονιάκ τη σόδα (καλύτερα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού), τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τέλος αλεύρι όσο πάρει.
Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή τόσο όσο να ξεκολλάει από τα δάχτυλα και να μη μένει λάδι πάνω στα δάχτυλά μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να πάρουν μερικές βράσεις και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα όπως είναι ζεστά και τα βουτάμε στο σιρόπι να μελωθούν από όλες τις μεριές.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψυχα".
Παναγιώτα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου