Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

12 Απρ 2010

μουσταλευριά

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
η μουσταλευριά της Κατίνας http://syntagesapokatina.blogspot.gr
υπέροχη, γεμάτη νοστιμιά, παραδοσιακή μουσταλευριά http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παραδοσιακή συνταγή για σπιτική μουσταλευριά, ενός από τα πιο αγαπημένα και εύκολα εποχιακά γλυκίσματα της κουζίνας μας.

Υλικά4 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι αλεύρι
στάχτη
καρύδια
κανέλα
σουσάμι


Παρασκευή
«Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο που διαθέτουμε για το γλυκό και ρίχνουμε μέσα στάχτη (δέκα κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη).
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να χουχλάξει.
Το αφήνουμε να πάρει μερικούς χούχλους και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ξαστερώσει ο μούστος.
Όταν γίνει αυτό, σουρώνουμε προσεκτικά το μούστο σε μια άλλη κατσαρόλα (στο σουρωτήρι βάζουμε και πανί) προσέχοντας να μην πέσει το κατακάθι.
Μετράμε το μούστο που έχουμε καθαρό και ρίχνουμε το ανάλογο αλεύρι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
Λίγο πριν πήξει ρίχνουμε μέσα τα καρύδια (αν θέλουμε)
Βάζουμε τη μουσταλευριά σε πιάτα (ή σε μπωλ), που τα έχουμε προηγουμένως βρέξει για να μην κολλάει το γλυκό και να βγαίνει κομμάτια, και από πάνω πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια».
Κατίνα Γούλα

3 σχόλια:

  1. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πόσα μπωλάκια βγάζει κάθε κιλό μούστου?
    Σας ευχαριστώ πολύ από Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάθε κιλό μούστου, να υπολογίσετε 5-6 μέτρια μπωλάκια
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή