Παραδοσιακή συνταγή για σπιτική μουσταλευριά, ενός από τα πιο αγαπημένα και εύκολα εποχιακά γλυκίσματα της κουζίνας μας.
Υλικά4 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι αλεύρι
στάχτη
καρύδια
κανέλα
σουσάμι
Παρασκευή
«Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο που διαθέτουμε για το γλυκό και ρίχνουμε μέσα στάχτη (δέκα κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη).
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να χουχλάξει.
Το αφήνουμε να πάρει μερικούς χούχλους και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ξαστερώσει ο μούστος.
Όταν γίνει αυτό, σουρώνουμε προσεκτικά το μούστο σε μια άλλη κατσαρόλα (στο σουρωτήρι βάζουμε και πανί) προσέχοντας να μην πέσει το κατακάθι.
Μετράμε το μούστο που έχουμε καθαρό και ρίχνουμε το ανάλογο αλεύρι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
Λίγο πριν πήξει ρίχνουμε μέσα τα καρύδια (αν θέλουμε)
Βάζουμε τη μουσταλευριά σε πιάτα (ή σε μπωλ), που τα έχουμε προηγουμένως βρέξει για να μην κολλάει το γλυκό και να βγαίνει κομμάτια, και από πάνω πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια».
Κατίνα Γούλα
teleia shntagh
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πόσα μπωλάκια βγάζει κάθε κιλό μούστου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ από Καλαμάτα
Για κάθε κιλό μούστου, να υπολογίσετε 5-6 μέτρια μπωλάκια
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!