Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

1 Απρ 2013

μπακαλιάρος ψητός στην σχάρα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Ψήσιμο στα κάρβουνα
μπακαλιάρος ψητός με λαδολέμονο http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Έτοιμα για σερβίρισμα
μπακαλιάρος ψητός καλή όρεξη http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Καλή όρεξη
Ένας ακόμα από τους πολλούς τρόπους μαγειρέματος αυτού του υγιεινού και θρεπτικού ψαριού. Γίνεται γρήγορα, χωρίς κόπο και είναι νοστιμότατο.

Είχα την τύχη να βρεθώ στο σπίτι της Κατίνας όταν μαγείρευε αυτό το φαγητό. Έβγαλα φωτογραφίες, κράτησα σημειώσεις, και ιδού, σας παρουσιάζω την συνταγή. Στο τέλος δοκίμασα και ήταν υπέροχο. Γ.Κ.


Υλικά
2-3  μπακαλιάροι μικροί
1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμός από 1-2 λεμόνια
ρίγανη
αλάτι

Παρασκευή
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ψάρια, τα πλένουμε και αφού στραγγίξουν από τα νερά, τα αλατίζουμε.
Ανακατεύουμε λάδι, λεμόνι και ρίγανη και μέσα εκεί μουλιάζουμε καλά τους μπακαλιάρους και από τις δύο πλευρές τους, για περίπου μια ώρα.
Λαδώνουμε την σχάρα και την βάζουμε στη φωτιά να κάψει για δέκα τουλάχιστον λεπτά.
Όταν η φλόγα πέσει και τα κάρβουνα γίνουν, βάζουμε τα ψάρια στη σχάρα, ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα.
Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά την μία πλευρά, μετά γυρίζουμε την σχάρα και ψήνουμε για άλλα 5-8 λεπτά την άλλη πλευρά.
Αραιώνουμε τα κάρβουνα για να πέσει η φωτιά και σιγοψήνουμε για περίπου ένα δεκάλεπτο ακόμα.
Ξαναγυρίζουμε για τρίτη και τελευταία φορά τους μπακαλιάρους μέχρι να ψηθούν καλά, προσέχοντας πάντα να μην παραψηθούν και στεγνώσουν.
Με ένα ματσάκι ρίγανη που χρησιμοποιούμε σαν πινέλο, αλείφουμε πριν από κάθε γύρισμα, αλλά και κατά διαστήματα, τους μπακαλιάρους με λάδι.
'Οταν οι μπακαλιάροι ψηθούν, τους βάζουμε στην πιατέλα και τους περιχύνουμε με λαδολέμονο.

Ένας εμπειρικός τρόπος να βρίσκουμε τον χρόνο ψησίματος, είναι να υπολογίζουμε περίπου ένα μισάωρο ψήσιμο για κάθε κιλό ψαριού.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ψήσουμε στην σχάρα και άλλα είδη ψαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου