Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

9 Μαΐ 2010

λαπάς (ρύζι βραστό)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
λαπάς ρύζι βραστό http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Εύκολη και γρήγορη συνταγή, άριστο βακτηριδιοκτόνο, πρώτης τάξης ανακουφιστικό για το στομάχι, την κοιλιά και τα προβλήματά τους.

Υλικά
1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ
λάδι (δυο κουταλιές)
αλεύρι (προαιρετικά)
λεμόνι
ανάλογο νερό
αλάτι


Παρασκευή
«Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το αλάτι.
(Η αναλογία νερού με το ρύζι είναι περίπου 3 κούπες νερό και 1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι για να γίνει πηχτή σούπα).
Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά 15 -20 λεπτά.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το λάδι.
Μετά σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να φουσκώσει το ρύζι.
Ρίχνουμε λεμόνι στο πιάτο.
Μπορούμε αν θέλουμε να ξινίσουμε το φαγητό με λεμόνι και λίγο αλεύρι: διαλύουμε μισή κουταλιά αλεύρι στο χυμό από ένα λεμόνι, βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, αφού πρώτα το αραιώσουμε με λίγο από το ζουμί του φαγητού.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει ένα χούχλο και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά».
  
Η γιαγιά μου που έφτασε 93 χρόνων, έβραζε το πεντανόστιμο ρυζάκι της στη χόβολη μέσα σε ένα μπρίκι αλλά και σε κονσερβοκούτι από γάλα «Βλάχας»

21 σχόλια:

  1. Μπράβο! Απλό, λιτό και γευστικό πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος(basseles@hotmail.com)31 Ιανουαρίου 2011 - 1:57 μ.μ.

    Μόλις το φτιάνω..... Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος(basseles@hotmail.com)31 Ιανουαρίου 2011 - 1:59 μ.μ.

    Μόλις το φτιάχνω..... λίγο βιαστικά... Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή!
    Και γρήγορη στην προετοιμασία.
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kai einai kalo otan exei to stomaxi sou anoreksia,anakatosoura, p.x. exeis gripi!
    mpravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποση ωρα θα βρασει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ γευστικο οντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. polu kalo mpravo
    kai ena megalutero mpravo sth giagia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ερωτηση:το αλευρι τεριαζει με το λεμονι???♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δοκίμασε και θα δεις! δίνει μια κρεμωδη υφή και χυλώνει ωραία. Μη βάλεις πολύ όμως. Μισή κουταλιά της σούπας στις τέσσερις μερίδες περίπου.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. me boh8hse polh auth h suntagh 8a thn ftia3w simera.eyxaristw!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ke emis i Pontii kanoume lapades.Me rizi,me korkota, me pourgouri.
    Ego prosopika sinexizo sto piti ke magirevo pola diafora paradosiaka.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ταίριαζε και με λιγο τσίπουρο στο πιάτο οταν εισαι κρυωμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό δεν το είχα σκεφτεί!
      θα το δοκιμάσω, φυσικά...

      Διαγραφή
  14. μόλις το φτιάχνω κι εγώ! μας έχεις σώσει εμάς του εργένηδες, Κατίνα! μέχρι και στο facebook σου κάνω διαφήμιση! :D

    Tasos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ευχαριστω πολυ χρησιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τι φλυτζανι μικρο του ελληνικου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε. Ένα φλιτζάνι του καφέ θα σας δώσει πάντως μια κανονική μερίδα. Ο πατέρας μου που το μαγείρευε μόνος του και μου το είχε δείξει ο ίδιος, τόσο έριχνε μέσα στο βραστό νερό, σε μια κατσαρολίτσα με χεράκι, όπως θυμάμαι. Να είστε καλά.

      Διαγραφή