Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

Πως να...

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες και μικρά μυστικά για το πως να...



Πως να καθαρίσουμε αγκινάρες
Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες καλύτερα να φορέσουμε γάντια επειδή μαυρίζουν τα χέρια.
Στην αρχή αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας κόβοντάς τα έτσι που να μην βγαίνει μαζί και η ψίχα.
Όταν φτάσουμε στα τρυφερά εσωτερικά φύλλα γυρίζουμε την αγκινάρα ανάποδα (με το κεφάλι προς τα κάτω) κόβουμε το κοτσάνι ώστε να μείνει 2-3 δάχτυλα και το καθαρίζουμε με το μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα.
Συνεχίζουμε κόβοντας και τα υπόλοιπα πράσινα σκληρά υπολείμματα των φύλλων κυκλικά έτσι ώστε να μείνει το κωνικό σχήμα της καθαρής τρυφερής αγκινάρας με μια φούντα φύλλα στην καρδιά.
Τέλος κόβουμε τις άκρες και από τα μεσαία αυτά φύλλα και χωρίζουμε την αγκινάρα στη μέση.
Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε και το χνούδι, εκτός κι αν είναι πολύ τρυφερό που μπορούμε και να το αφήσουμε.
Τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει (μαυρίζει αμέσως στην επαφή με τον αέρα) και τη ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τη μαγειρέψουμε.


Πως να καθαρίσουμε αντεράκια
Για να αποφύγουμε διάφορες δυσάρεστες συνέπειες θα πρέπει να πλένουμε τα αντεράκια πάρα πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε.
Η δυσκολία είναι το πως θα πλύνουμε το εσωτερικό του εντέρου. 
Είναι μια μπελαλίδικη διαδικασία που τρώει χρόνο αλλά πρέπει να γίνει και μάλιστα πολύ σχολαστικά.

Ο πιό εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να κόψουμε τα έντερα κατά μήκος με ένα ψαλίδι, απο την μια τους άκρη ως την άλλη.
Έτσι το εσωτερικό τους μπορεί να πλυθεί εύκολα. 
Τα πλένουμε κατόπιν πολλά-πολλά νερά, μέχρι το νερό να βγαίνει κάτασπρο.

Άλλος τρόπος είναι ο εξής: Αφού πρώτα πλύνουμε τα έντερα εξωτερικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια βάζουμε την άκρη του εντέρου στο στόμιο της βρύσης (όπως το λάστιχο ποτίσματος) και το γεμίζουμε με νερό.
Το έντερο φουσκώνει σαν μπαλονάκι.
Με το χέρι μας σπρώχνουμε το νερό μέσα από το έντερο, προς την άλλη του άκρη.
Το νερό θα παρασύρει όλες τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό του εντέρου.
Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από την άλλη άκρη να είναι καθαρό.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να γυρίσουμε το εσωτερικό του εντέρου προς τα έξω με την βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος, ή ενός στυλό, ή με ένα ξυλαράκι.
Μόλις γίνει αυτό, το πλένουμε πάλι πολλές φορές, με άφθονο νερό.
Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο δύσκολος και χρονοβόρος.

Αφού λοιπόν πλύνουμε τα έντερα μέσα-έξω και καθαρίσουν, τα βάζουμε σε μιά λεκανίτσα με ξύδι και λεμόνι, μέχρι να τα μαγειρέψουμε.