Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

14 Απρ 2010

κόλλυβα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
φτιάχνοντας τα κόλλυβα http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Βάζουμε το σιτάρι στον δίσκο

φτιάχνοντας τα κόλλυβα http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Στρώνουμε την ζάχαρη
παραδοσιακά κόλλυβα της Κατίνας http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Στολίζουμε τον δίσκο

Παραδοσιακή συνταγή για σπιτικά κόλλυβα, ένα γλύκισμα νόστιμο και θρεπτικό το οποίο ετοιμάζουμε τα Ψυχοσάββατα εις μνήμη των αγαπημένων μας νεκρών.

Υλικά
1 κιλό σιτάρι
1/2 κιλό ζάχαρη

1/4 κιλό φρυγανιά
1/2 κιλό σουσάμι
λίγα ρεβύθια
αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα κομμάτια
λίγες σταφίδες
ροδιά
καρύδια
κουφέτα
μαϊντανός


Εκτέλεση
«Καθαρίζουμε το σιτάρι και τα ρεβύθια και τα πλένουμε καλά.
Ζεσταίνουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και τα βάζουμε από την προηγούμενη μέρα να μουσκέψουν.
Την άλλη μέρα τα βράζουμε στο ίδιο νερό που μουσκέψανε μέχρι να σκάσουνε όλα τα κλωνιά (να ανοίξουνε οι σπόροι).
Τότε κατεβάζουμε το σιτάρι το ρίχνουμε στην πασόρα (σουρωτήρι) και το βάζουμε κάτω από τη βρύση.
Το πλένουμε πολύ καλά να φύγει η κόλλα του για να μη λασπίζει το σιτάρι όταν θα πέσει η ζάχαρη.
 Μετά το απλώνουμε πάνω σε καθαρό πανί να απορροφήσει όλο το νερό του και να στεγνώσει καλά.
 Καβουρντίζουμε το σουσάμι με λίγο λάδι – μια σταξιά – και λίγη ζάχαρη, να μη σκουρύνει πολύ και μετά το χτυπάμε στο γουδί (ή το κόβουμε στο μπλέντερ)
 Όταν στεγνώσει καλά το σιτάρι ετοιμάζουμε το δίσκο.
Πρώτα ανακατώνουμε σε μια λεκάνη το σιτάρι, τα αμύγδαλα, τη ροδιά, λίγο σουσάμι, τις σταφίδες και το μαϊντανό.
Ύστερα βάζουμε σε στρώσεις στο δίσκο: πρώτα το σιτάρι, έτσι όπως είναι ανακατωμένο με τα υλικά του, από πάνω το σουσάμι καβουρντισμένο μετά τη φρυγανιά και τελευταία τη ζάχαρη.
Με λαδόκολλα πατάμε τη ζάχαρη και τη στρώνουμε καλά.
Μετά στολίζουμε όπως θέλουμε το δίσκο.
Με καρύδια ολόκληρα, με κουφέτα, με αμύγδαλα κλπ.
Φτιάχνουμε το σταυρό και τα αρχικά του ονόματος που τιμούμε».

Σημείωση: Για να τοποθετήσουμε τα κουφέτα στο σταυρό και σε άλλα σημεία που θέλουμε και να σταθούνε το ένα πάνω στο άλλο χρησιμοποιούμε για κόλλα ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με νερό: Βάζουμε σε ένα ποτήρι ελάχιστο νερό από τη βρύση (μια σταγόνα), ρίχνουμε μέσα ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να γίνει ένα πηχτό μείγμα.
Όσο λιγότερο νερό τόσο λίγη ζάχαρη.
Μετά για να κολλήσουμε τα κουφέτα μεταξύ τους, παίρνουμε με μια οδοντογλυφίδα μια σταγόνα από το μείγμα και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο κουφέτο - χρειάζεται σταθερό χέρι.
Βάζουμε εκεί πάνω άλλο ένα άσπρο κουφέτο, αν θέλουμε να φτιάξουμε το διπλό σταυρό ή τα ασημένια μικρά κουφετάκια.
Για το στόλισμα αυτό χρειαζόμαστε μεγάλα άσπρα κουφέτα κάπως πλακέ, δηλαδή να έχουνε μια επιφάνεια όπου θα στερεώσει το άλλο κουφέτο.
Τα μικρά στρογγυλά άσπρα κουφέτα δυσκολεύουνε τη δουλειά μας
Κατίνα Γούλα

Αμύγδαλα ασπρισμένα:    
Αμύγδαλα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα. 

Για να γίνει αυτό ζεματάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα αμύγδαλα και πιέζουμε τη φλούδα η οποία φεύγει εύκολα.

5 σχόλια:

  1. pragmatika exete wraies suntages alla sto stari 8a ei8ela na kserw pws ftiaxnete to stauro kai stekete etsi euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα, αναζητώντας συνταγες για κόλυβα έπεσα πάνω στο μπλοκ σας γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η συνταγή σας, δεν καταλαβα όμως τα ρεβυθια τι τα κάνουμε???

    ευχαριστώ για την απάντηση.

    καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ρεβύθια τα μουσκεύουμε από βραδίς μαζί με το σιτάρι, τα βράζουμε και τα ξεπλένουμε όπως το σιτάρι. Βέβαια τώρα τα έχουνε καταργήσει οι πιο πολλές νοικοκυρές του χωριού. Απ' ό,τι κατάλαβα, τα χρησιμοποιούσανε για να νοστιμίσει το "σιτάρι", αφού δεν είχανε και πολλά πράγματα να του βάλουνε μέσα. Μάλιστα το φτιάχνανε με αλεύρι. Καβουρντίζανε δηλαδή το αλεύρι και το ρίχνανε μέσα. Δεν είχανε φρυγανιά. Και τα ρεβύθια πολλές φορές ήτανε προβληματικά ("ψάνια", δηλαδή δε βράζανε καλά. Τα ρεβύθια δεν ήτανε βραστερά αν φυτρώνανε λέει, κοντά σε αγκάθια)

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Η ζάχαρη είναι κρυσταλλική. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου άχνη ζάχαρη για τα κόλλυβα στο χωριό

      Διαγραφή