Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

25 Απρ 2010

πουλιά στα κάρβουνα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
 
Υλικά
5 πουλιά (τρυγόνια ή ορτύκια)
μια χουφτίτσα αλεύρι
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευή
«Καθαρίζουμε τα πουλιά: ή τα μαδάς ή τα γδέρνεις ή τα βάνεις σε βραστό νερό όπως την κότα.
Το ορτύκι είναι δύσκολο να το μαδήσεις γιατί έχει λίπος και βγαίνει μαζί με την πέτσα.
Το τρυγόνι είναι πιο σκληρό και μαδιέται εύκολα.
Αφού τα μαδήσουμε, τα ξεκοιλιάζουμε, βγάνουμε δηλαδή την κοιλιά και τη χολή, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάνουμε στη σχάρα.
Αν θέλουμε τα περνάμε και στη σούβλα.
Τότε όμως δεν τα ανοίγουμε να τα καθαρίσουμε από την πλάτη, αλλά τα ανοίγουμε από το λαιμό.
Τους κάνουμε μια μικρή τρυπούλα και τραβάμε τα εντόσθια.
Παλιά δεν είχανε σκάρες και τα περνάγανε στη σούβλα, όσα είχανε-μια λεπτή κοντή σούβλα-βάνανε δυο πέτρες στη γωνιά, ακουμπάγανε απάνου τη σούβλα και τη γυρίζανε.
Τα ψαίνουμε σε μέτρια φωτιά για κανά μισάωρο.
Κατά τη διάρκεια που τα γυρίζουμε τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μη στεγνώνουνε.
Όχι πολύ αλεύρι, λίγο μέχρι να μη στάζουνε».
Θανάσης Λυμπέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου