Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

5 Ιουν 2010

γουρουνοπούλα ψητή

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γουρουνοπούλα ψητή στη σούβλα http://syntagesapokatina.blogspot.gr


Η δημοφιλέστατη παραδοσιακή γουρνοπούλα µε το όλο γλύκα κρεατάκι και την τραγανή πέτσα ψημένη στη σούβλα, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! 
Μπορείς να την βρεις σε όλη την Μεσσηνία, σε ταβέρνες αλλά και απο πλανόδιους. Σε όλη την Μεσσηνία ψήνουν γουρουνοπούλες!

Υλικά
ένα γουρουνόπουλο 50-55 κιλά
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
μία χούφτα ρίγανη

Στο Βασιλίτσι μπορεί κανείς να βρει γουρουνόπουλο τις Κυριακές -εκτός από την περίοδο του χειμώνα- μόλις σχολάσει η εκκλησία.
Οι ψήστες είναι δύο: Ο Θανάσης ο Μάραντος που μένει στην Καλαμάτα και χρησιμοποιεί για το ψήσιμο, φούρνο και ο Δημήτρης ο Δήμητρας που μένει στο χωριό και ψήνει στα κάρβουνα.
Την παρακάτω συνταγή μου την έδωσε ο Δημήτρης, που με άφησε να φωτογραφήσω και τη διαδικασία και γι αυτό τον ευχαριστώ πολύ.

Παρασκευή
«Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή εδώ στο χωριό.
Εγώ την έμαθα από το Τάση το Σιψά και κείνος από το Γιάννη το Λυμπέρη.
Μόνος μου δουλεύω δεκαπέντε χρόνια τώρα.
Την προεργασία την κάνουμε από το βράδυ μαζί με τη Νίτσα (η γυναίκα του είναι η Νίτσα).
Παίρνω το γουρουνόπουλο από το χασάπη, το περνάμε στη σούβλα και ρίχνουμε αλάτι και μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά.
Ράβουμε την κοιλιά και σκεπάζουμε το χοιρινό με ένα καθαρό σεντόνι.
Κατά τη μία τη νύχτα το βάζουμε απάνω στην ψησταριά.
Ανάβουμε τη φωτιά με ξύλα και λίγο κάρβουνο από μακριά. Ψήνεται για 9 με 10 ώρες.
Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή αλλά από μακριά και στο πλάι.
Όλη τη νύχτα συμπάω - φτιάχνω τη φωτιά. Από τη μία ως τις δέκα το πρωί.
Το γουρουνόπουλο με το ψήσιμο στη φωτιά χάνει το μισό περίπου.
Αν είναι 50 κιλά μένει 25. Αν το ψήνεις στο φούρνο όμως, χάνει λιγότερο.
Το 40% περίπου από το βάρος του.
Πιο παλιά - πριν δέκα χρόνια δηλαδή - ήτανε πολύ κουραστικό το ψήσιμο γιατί γυρίζαμε με το χέρι τη σούβλα. Τώρα έχουμε ηλεκτρική και γυρίζει με μοτέρ.
Παλιότερα είχαμε και ξύλινες σούβλες, τώρα έχουμε σιδερένιες».

Ο Δημήτρης μαζί με τη γυναίκα του και τον πεθερό του μόλις πάει η ώρα δέκα κατεβάζουν το σουβλισμένο γουρουνόπουλο και το μεταφέρουν λίγο πιο κάτω από το σπίτι τους στην αυλή του Παναγιώτη του Μάραντου (Δημητροπαναγιώτη) όπου ο κόσμος ήδη περιμένει.
Πρώτα κόβεται το κεφάλι «Το κεφάλι το κρατάμε και το τρώμε για μεζέ μεταξύ μας. 
Δεν το βάζουμε για πούλημα».
Για να πάρει κάποιος «ψητό» πρέπει να έχει «γραφτεί» στο τεφτέρι.
«Όποιος είναι γραμμένος πάντα παίρνει», λέει η Νίτσα που διπλώνει καλά το ψητό στο χαρτί (μη κρυώσει η πέτσα και δε μασιέται) και το δίνει σ’ αυτόν (άντρα συνήθως) που περιμένει.
«Καλοφάγωτο!», εύχεται.

γουρνοπούλα ευωδιαστή και πεντανόστιμη

Δημήτρης Δήμητρας

21 σχόλια:

  1. Οι καλοφαγάδες θα το χαρούν πολύ. Κατα την γνώμη μου είναι ένα απο τα νοστιμώτατα εδέσματα.
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι μια φορά που πηγαίναμε διακοπές στην Καλαμάτα, έβλεπα υπαίθριους ψήστες που πουλούσαν γουρουνόπουλο στους δρόμους. Την άλλη φορά που θα ξαναπάμε δεν θα παραλείψω να πω στον άντρα μου να σταματήσουμε για να το δοκιμάσουμε.
    Αντιγόνη απο Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχή. Ξέρετε πόσοι πηγαίνουν στα νοσοκομεία με τροφοδηλητηρίαση μετά από το υπέροχο αυτό έδεσμα;
    Μην αγοράζετε και μην τρώτε φαγητά από το δρόμο. Να παίρνετε μόνο από καταστήματα που διατηρούν τα φαγητά σε ΘΕΡΟΘΑΛΑΜΟ.
    Οι σαλμονέλλες πολλαπλασιάζονται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κάθε 20 επτά της ώρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΘΟΛΟΥ. ΕΠΙΣΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΔΕΣΜΑ. ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΡΟΠΟ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ, ΣΕ 3/4 ΤΗΣ ΩΡΑΣ, ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ. ΟΠΟΤΕ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή
    2. εισαι τρελλη δεν ξερεις τι λες

      Διαγραφή
  4. Ειχαμε παει διακοπες πριν λιγα χρονια σε ενα χωριο πανω απο την τριπολη ..ελληνικο το λεγανε νομιζω ...καθως φευγαμε περασαμε μεσα απο τα χωρια ητανε δε το δεκαπενταυγουστο ισως παραμονη δεν θυμαμαι καλα ..αλλα θυμαμαι που ειχανε κατα μηκος του δρομου τραπεζια μεγαλα που ειχανε επανω γουρουνοπουλα ψητα και τα πουλουσανε .Σταματησαμε και πηραμε ..παιδια μας εχει μεινει η γευση αυτη ..αξεχαστη !!!!!πουθενα στην αθηνα δεν ειναι το ιδιο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ με τα περι σαλμονελας πηγαινε σε χαμπουργκεραδικο ή παρε κοτοπουλο ψημενο απο το σουπερμαρκετ ...οι αλλοι ας ευχαριστηθουμε την γευστικη παραδοση της Πελοπονησσου!
    ΥΓ: ...και μην ξεχνας να πλενεις τα χερια σου με απολυμαντικο καθε φορα που χαιρετας καποιον, ποιος ξερει τι τυπο γριπης μπορει να συναντησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που είσαι ατρόμητε και άφοβε εξυπνάκια--και ανώνυμε μάλιστα;Κοίτα να δεις και βάλτο ΚΑΛΑ στο "ατρόμητο" και ανώνυμο μυαλό σου:η γευστική ΜΑΣ παράδοση (των Πελοποννησίων) δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να δυσφημείται από μερικούς ανεγκέφαλους που αδιαφορούν για την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής (Πελοποννήσιος και ΜΕΓΑΣ λάτρης της ψητής γουρνοπούλας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. den exw fai pouthena tetio pragma katapliktiko!!!!!!!!! piga mia eudomada kalamata kai tis 3 meres etroga gourounopoula!!! mpravw paidia sixaritiria!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις επέστρεψα απο τις διακοπές μου στην Κορώνη.
    Στο Ασπρόχωμα γέφθηκα γουρουνοπούλα και προς την Αλλαγή πήρα μερικά κιλά για το σπίτι. Κατι περισσότερο απο το τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη γουρουνοπουλα δύο ασπροχωμα στον Δημήτρη μου τρέχουν τα σάλια

      Διαγραφή
  9. Παραδοσιακό φαγητό όλης της Πελοποννήσου με μεγάλη προσφορά και κατανάλωση περίπου από τον Μάϊο μέχρι του Αγίου Δημητρίου. Καταπληκτική γεύση, αλλά πολλές φορές μπορεί να πέσεις και σε φόλες.
    Γίνεται και στο σπίτι άμα αγοράσεις από τον χασάπη χοιρινή πλάτη ή μπούτι (φυσικά με την πέτσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η τεχνική της σούβλας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί καθώς έχει μεγάλο κόπο και πολλές φορές αμφίβολα αποτελέσματα. Τώρα πια κόβουν τα γουρούνια εγκάρσια τα βάζουν πάνω σε τεράστιες λαμαρίνες (με την πέτσα απεξω φυσικά) και τα ψήνουν σε φούρνους (γίνεται και το αρνί έτσι).
    Γνώμη μου
    Προτιμήστε το μπούτι, έχει την κατάλληλη αναλογία κρέατος και πέτσας.
    Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και παγωμένο (εκτός από την πέτσα). Αν τη ζεστάνεις στον φούρνο ξαναγίνεται όπως και την στιγμή που την αγοράζεις.
    Το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο μπορείς να την βρεις παντού (στην Καλαμάτα λέγεται και μπουζοπούλα) και είναι από τα χαρακτηριστικά των πανηγυριών του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο.
    Για τους κρεατοφάγους θεωρείται από τα καλύτερα φαγητά.
    Για αυτούς που δεν τους αρέσει το κρέας είναι η καλύτερη αφορμή να αλλάξουν γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!Σαν τη Μεσσηνιακη γουρουνοπουλα δεν υπαρχει αλλη, μακαρι να ειχαμε και στην Α8ηνα. Εχουμε παρει γουρουνοπουλα απο τον Θαναση και απο καποιον στην Κορωνη- δεν εχουμε ξαναφαει καλυτερη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν πα να λέτε ότι θέλετε περί υγιεινής και καθαριότητος. Εμείς όποτε κατεβαίνουμε Πελοπόννησο για δουλειά ή διακοπές το καλοκαίρι, την τσακίζουμε τη γουρουνοπούλα. Το έχουμε διαδώσει παντού σε φίλους και πελάτες σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Αν σκάσει μύτη Σαλονικιός και ζητάει να φάει γουρουνοπούλα, σίγουρα είναι δικός μας. Μας άρεσε τόσο πολύ, που πλέον το κάνουμε και μείς σε κάθε γιορτή ή φιλική συνάθροιση. Αρέσει σε όλους. Εμείς παρ’ όλα αυτά λέμε σε όλους να πάτε στην Πελοπόννησο. Εκεί θα φάτε το καλύτερο. Εσείς γιατί δυσφημείτε τον τόπο σας; Τολμάτε να δυσφημήσετε τα Goody’s ή τα MacDonald’s ; Εκεί σας θέλω. Οι υπόλοιποι μη μασάτε. Βουρ στο γουρουνάκι. Σας το λέει κάποιος που έχει φάει τουλάχιστον ένα … χοιροστάσιο και χαίρει άκρας υγείας.
    Καλά ψησίματα και καλές δουλειές σε όσους ασχολούνται με το άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο καλύτερος ψηστης κ γουρνοπουλας ήταν ειναι κ θα ειναι ο Πέτρος ο Οικονομακος!
    Χρόνια κρεοπωλης κ με παράδοση με τον αδερφό του Διονύση (Νιόνιο) Οικονομακο από την παλιά αγορά. Το πρώτο σε σειρα κρεοπωλείο.
    Το οποίο το συνέχισαν ως επιχείρηση από τον πατερα τους Γιωργο Οικονομακο (Γαλάνη). Στο ταμείο η μητέρα μου Μαρία ( Μαρακη) Οικονομακου.
    Από παιδάκι ασχολιεμαι με αυτά τα θέματα.Σαββατοβραδα να πουλάμε, της Αναλήψεως ξεκιναγαμε! Ψηναμε στου Θανάση του Κριαρά!
    Υπέροχα χρόνια...κ οι πρωτες εμπειρίες μου με την πώληση κ τις δημόσιες σχέσεις

    Γεωργία Κουτσουκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήσιμη η πληροφορία σου Georgia και δεν αμφισβητώ την αγαθή πρόθεση. Αλλά πού ακριβώς βρίσκεται αυτός ο Πέτρος; Σε ποια πόλη; σε ποιο χωριό; σε ποια πλατεία;

      Διαγραφή
  14. Πόσο θέλω να φάω γουρουνοπούλα!!!Χρόνια τώρα γνωρίζω ότι είναι παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας, αλλά δεν κατάφερα να έρθω και να δοκιμάσω!!!τώρα που την είδα, θα φροντίσω να τη δοκιμάσω σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ένα από τα ποιο νόστιμα εδέσματα. Σας στέλνω και 2 συνταγές για γουρουνοπουλα σπιτική. Η πρώτη γιορτινή Χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι και η δεύτερη από τις αγαπημένες μας Γουρουνόπουλο σε λεμονόφυλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ21 Μαρτίου 2015 στις 12:04 π.μ.

    ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΟΙΞΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΧΕΛΜΟΥ 2 ΤΗΛ 2130352571. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ.ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 12.00πμ-10.00μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και για όσους δεν εχουμε συχνα την ευκαιρια να το τρωμε στην Μεσσηνια
    δείτε εδω
    https://www.youtube.com/watch?v=Q6SRfT0dRpY
    το μυστικο για τραγανή πετσούλα στο φουρνο του σπιτιού μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή