Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

6 Ιουν 2010

γιαούρτι

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γιαούρτι http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Θρεπτική και εύπεπτη τροφή για όλες τις ηλικίες, μπορεί να γίνει στο σπίτι με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς ειδικά σκεύη, εύκολα, γρήγορα και με επιτυχία.

Υλικά
7 κιλά κατσικίσιο γάλα
1 κεσέ γιαούρτι στραγγισμένο
λίγα τρίμματα πυτιά τυριού

Παρασκευή
«Βράζω πολύ καλά το γάλα - το παν στο γιαούρτι είναι το βράσιμο.
Πρέπει να το βράζεις σε χαμηλή φωτιά και να το ανακατεύεις συνέχεια.
Αν δεν το ανακατέψεις θα τσικνίσει.
Όταν βράσει, όσο περισσότερο το βράσω τόσο καλύτερα, το αφήνω να κρυώσει.
Κι εδώ θέλει προσοχή. Αν δεν κρυώσει δεν πήζει, χαλάει.
Αν κρυώσει πολύ, γίνεται σαν τυρί.
Εγώ για να καταλάβω πότε είναι έτοιμο, βάνω το δάχτυλό μου και μετράω αργά ως το 20.
Η κόρη μου, κι εκείνη φτιάνει καλό γιαούρτι, βάνει ολόκληρη τη χούφτα της - δεν το καταλαβαίνεις, μου λέει με το δάχτυλο - και μετράει ως το 18 - 20.
Πρέπει να αντέχει το χέρι να μην καίγεται.
Τότε ρίχνω το γιαούρτι και την πυτιά - με τη μύτη του μαχαιριού, πολύ λίγο, αν πέσει περσότερο μυρίζει τυρίλας - και ανακατεύω να λιώσουνε καλά.
Να γίνει σαν γάλα αν είναι δυνατόν.
Το σκεπάζω καλά με κουβέρτα και το αφήνω μέχρι το πρωί.
Το βάνω στην τσαντίλα (πανί λεπτό) αν το θέλω σουρωτό. Αλλιώς το τρώω έτσι».

 Η σωστή θερμοκρασία για το πήξιμο του γιαουρτιού είναι αυτή του ανθρώπινου σώματος. 
Και οι γυναίκες του χωριού που τη μετράνε με το χέρι τους, πρέπει να λάβουμε υπόψη τους ότι έχουν σκληραγωγημένες και ανθεκτικές παλάμες.
Παναγούλα Γαϊτάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου