Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

26 Απρ 2010

μαγειρίτσα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή μαγειρίτσας, για το πασχαλινό τραπέζι http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Η κλασική, παραδοσιακή Πασχαλινή μας σούπα. Το πρώτο πιάτο με κρέας μετά από την νηστεία. Μυρωδάτη και με πλούσια γεύση, έτσι όπως μας την φτιάχνει η Κατίνα.

Νεότερη συνταγή
Υλικά
Η κοιλιά, τα αντεράκια και τα πόδια ενός κατσικιού
4-5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθος
1 φλιτζάνι λάδι
2 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια για το αυγολέμονο
αλάτι
πιπέρι


Τρώγεται κυρίως τη νύχτα της Ανάστασης αλλά και άλλες εποχές.
Η νεότερη εκδοχή του Πασχαλιάτικου πατσά, είναι η μαγειρίτσα.

Παρασκευή
«Πλένουμε πολύ καλά, κάτω από τη βρύση την κοιλιά και τα αντεράκια (τα γυρίζουμε ανάποδα), καθαρίζουμε τα πόδια από την πέτσα και τα νύχια και τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό.
Μετά το νερό αυτό, το πετάμε.
Κόβουμε τις κοιλιές, τ' αντεράκια και τα πόδια σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια να μαραθούνε.
Μετά  βάνουμε τα κομμάτια του πατσά, το μαρούλι τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Τσιγαρίζουμε λίγο, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει καλά.
Όταν είναι έτοιμη η μαγειρίτσα την αυγοκόβουμε:
Σε λεκάνη ή πιάτο χτυπάμε καλά τα αυγά και ρίχνουμε σιγά- σιγά το χυμό από τα λεμόνια.
Ύστερα αραιώνουμε το αυγολέμονο με ζουμί από τη σούπα που παίρνουμε με την κουτάλα και το ρίχνουμε στη λεκάνη σιγά- σιγά.
Ρίχνουμε γρήγορα όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μισό χούχλο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά».


Πως θα καθαρίσουμε τα αντεράκια
Για να αποφύγουμε διάφορες δυσάρεστες συνέπειες θα πρέπει να πλένουμε τα αντεράκια πάρα πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε.
Η δυσκολία είναι το πως θα πλύνουμε το εσωτερικό του εντέρου. 
Είναι μια μπελαλίδικη διαδικασία που τρώει χρόνο αλλά πρέπει να γίνει και μάλιστα πολύ σχολαστικά.

Ο πιό εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να κόψουμε τα έντερα κατά μήκος με ένα ψαλίδι, απο την μια τους άκρη ως την άλλη.
Έτσι το εσωτερικό τους μπορεί να πλυθεί εύκολα. 
Τα πλένουμε κατόπιν πολλά-πολλά νερά, μέχρι το νερό να βγαίνει κάτασπρο.

Άλλος τρόπος είναι ο εξής: Αφού πρώτα πλύνουμε τα έντερα εξωτερικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια βάζουμε την άκρη του εντέρου στο στόμιο της βρύσης (όπως το λάστιχο ποτίσματος) και το γεμίζουμε με νερό.
Το έντερο φουσκώνει σαν μπαλονάκι.
Με το χέρι μας σπρώχνουμε το νερό μέσα από το έντερο, προς την άλλη του άκρη.
Το νερό θα παρασύρει όλες τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό του εντέρου.
Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από την άλλη άκρη να είναι καθαρό.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να γυρίσουμε το εσωτερικό του εντέρου προς τα έξω με την βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος, ή ενός στυλό, ή με ένα ξυλαράκι.
Μόλις γίνει αυτό, το πλένουμε πάλι πολλές φορές, με άφθονο νερό.
 Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο δύσκολος και χρονοβόρος.

Αφού λοιπόν πλύνουμε τα έντερα μέσα-έξω και καθαρίσουν, τα βάζουμε σε μιά λεκανίτσα με ξύδι και λεμόνι, μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

2 σχόλια:

  1. Ωραία φαίνεται η συνταγή σου Κατίνα, θα την δοκιμάσω οσονούπω. Καλή ανάσταση σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματι φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνταγή. Δε τη έχω κανακάνει έτσι. θα τη δοκιμάσω στην ανασταση γιατι μου φαίνεται καλή. καλη λαμπρη. Ντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή