Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

14 Απρ 2010

κουραμπιέδες

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραδοσιακοί, γιορτινοί κουραμπιέδες της Κατίνας με πλούσιο άρωμα και γεύση http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Οι κουραμπιέδες (όπως και τα μελομακάρονα), είναι χαρακτηριστικά, πατροπαράδοτα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ευρύτατα διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα.

Υλικά
1300 γραμμάρια λάδι
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό αμύγδαλα καθαρισμένα, ασπρισμένα κομμένα σε κομμάτια
1 ποτήρι του νερού θολόσταχτο

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κουτ. κοφτό του γλυκού σόδα
 
5-6 βανίλιες
αλεύρι σκληρό όσο πάρει (περίπου 3 κιλά)
1/2  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή
«Πρώτα ετοιμάζουμε το θολόσταχτο:
Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε ένα νεροπότηρο γεμάτο με καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε λίγο να κατακάτσει η στάχτη και να ξαστερώσει το νερό.
Ύστερα με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε νερό από την επιφάνεια προσεκτικά και το ρίχνουμε σε ένα αγγειό, που έχουμε βάλει από πάνω ένα πανί για να μην πέσει μέσα καθόλου στάχτη.

Βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα σε λεκάνη και τα χτυπάμε καλά με το χέρι ή με το μίξερ. Ρίχνουμε το κονιάκ και όλα τα άλλα υλικά.
Τελευταίο ρίχνουμε το θολόσταχτο.
Μετά ρίχνουμε και το αλεύρι όσο να γίνει η ζύμη σκληρή.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους βάζουμε στο ταψί, χωρίς να το βουτυρώσουμε.
Τους ψήνουμε μέχρι να στεγνώσουν μέσα.
Όπως είναι ζεστοί τους πασπαλίζουμε καλά με άχνη ζάχαρη».
Κατίνα Γούλα

Αμύγδαλα ασπρισμένα:    
Αμύγδαλα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα. 

Για να γίνει αυτό ζεματάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα αμύγδαλα και πιέζουμε τη φλούδα η οποία φεύγει εύκολα.

Καθαρή στάχτη:
Στάχτη που παίρνουμε από το χωριάτικο φούρνο ή το τζάκι, και δεν περιέχει κομματάκια κάρβουνα, ξυλαράκια κ.λ.π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου