Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

9 Μαΐ 2010

λούπινα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
λούπινα, άλλοτε τροφή των φτωχών, σήμερα τροφή των εκλεκτών http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Η άλλοτε τροφή των φτωχών και των πεινασμένων, πλούσια σε πρωτεΐνη, σήμερα κερδίζει συνεχώς θέση στο πιάτο της χορτοφαγικής διατροφής και συχνά αντικαθιστά τα προϊόντα σόγιας.

Τα λούπινα τα τρώγανε ωμά την Καθαρή Δευτέρα. Για να είναι όμως τότε έτοιμα ξεκινούσανε τη διαδικασία μερικές μέρες νωρίτερα.

Παρασκευή

«Την Τυρινή βδομάδα τα βάναμε τα λούπινα στο μούσκιο να φουσκώσουνε.
Μετά τα βράζαμε στο καζάνι μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους.
Ύστερα τα βάναμε σε τσουβαλάκι και τα πηγαίναμε στη θάλασσα να ξεπικρίσουνε.
Τα αφήναμε εκεί, στον Αη Νικόλα ή στο Καλαμάκι ή όπου αλλού είχε κανείς χωράφι να βγαίνει στη θάλασσα, δυο-τρεις μέρες και μετά τα τρώγαμε.
Τα βάναμε στο στόμα μας και φτύναμε τη φλούδα.
Τα τρώγαμε την Καθαρή Δευτέρα αλλά και όλη τη βδομάδα εκείνη που νηστεύαμε και το λάδι.
Μήπως είχαμε και τίποτα άλλο;
Μας φαινόντανε πεντανόστιμα».
Κατίνα Γούλα

1 σχόλιο:

  1. Βρήκα λούπινα στην Ευριπιδου (πάροδος Αθηνάς, Αθήνα) και αγόρασα μερικά για δοκιμή. Έχουν χρώμα άσπρο, μετά από δεκάλεπτο βράσιμο βλέπω κίτρινο το εσωτερικό τους. Το δοκίμασα μετά αυτό το βράσιμο, δεν μου φαίνεται πικρό.
    Σύμφωνα με συνταγή που βρήκα, πρέπει να αλλάξω το νερό, να τα ξαναβράσω μέχρι να ξεφλουδίζονται εύκολα, μετά να τα βάλω σε αλατισμένο νερό για κάμποσες μέρες για να ξεπικρίσουν. Χρειάζεται αυτό, αν δεν είναι πικρά? ΠΡΟΣΟΧΗ σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να εφαρμοστεί το αλατισμένο νερό γιατί υπάρχει κίνδυνος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ακόμα και θανάτου (απ' ο,τι διάβασα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή