Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

9 Μαΐ 2010

λούπινα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
λούπινα, άλλοτε τροφή των φτωχών, σήμερα τροφή των εκλεκτών http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Η άλλοτε τροφή των φτωχών και των πεινασμένων, πλούσια σε πρωτεΐνη, σήμερα κερδίζει συνεχώς θέση στο πιάτο της χορτοφαγικής διατροφής και συχνά αντικαθιστά τα προϊόντα σόγιας.

Τα λούπινα τα τρώγανε ωμά την Καθαρή Δευτέρα. Για να είναι όμως τότε έτοιμα ξεκινούσανε τη διαδικασία μερικές μέρες νωρίτερα.

Παρασκευή

«Την Τυρινή βδομάδα τα βάναμε τα λούπινα στο μούσκιο να φουσκώσουνε.
Μετά τα βράζαμε στο καζάνι μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους.
Ύστερα τα βάναμε σε τσουβαλάκι και τα πηγαίναμε στη θάλασσα να ξεπικρίσουνε.
Τα αφήναμε εκεί, στον Αη Νικόλα ή στο Καλαμάκι ή όπου αλλού είχε κανείς χωράφι να βγαίνει στη θάλασσα, δυο-τρεις μέρες και μετά τα τρώγαμε.
Τα βάναμε στο στόμα μας και φτύναμε τη φλούδα.
Τα τρώγαμε την Καθαρή Δευτέρα αλλά και όλη τη βδομάδα εκείνη που νηστεύαμε και το λάδι.
Μήπως είχαμε και τίποτα άλλο;
Μας φαινόντανε πεντανόστιμα».
Κατίνα Γούλα

13 σχόλια:

  1. Βρήκα λούπινα στην Ευριπιδου (πάροδος Αθηνάς, Αθήνα) και αγόρασα μερικά για δοκιμή. Έχουν χρώμα άσπρο, μετά από δεκάλεπτο βράσιμο βλέπω κίτρινο το εσωτερικό τους. Το δοκίμασα μετά αυτό το βράσιμο, δεν μου φαίνεται πικρό.
    Σύμφωνα με συνταγή που βρήκα, πρέπει να αλλάξω το νερό, να τα ξαναβράσω μέχρι να ξεφλουδίζονται εύκολα, μετά να τα βάλω σε αλατισμένο νερό για κάμποσες μέρες για να ξεπικρίσουν. Χρειάζεται αυτό, αν δεν είναι πικρά? ΠΡΟΣΟΧΗ σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να εφαρμοστεί το αλατισμένο νερό γιατί υπάρχει κίνδυνος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ακόμα και θανάτου (απ' ο,τι διάβασα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που μπορώ να προμηθευτώ με ασφάλεια λούπινα για σωστή υγιεινή διατροφή και πως μπορώ να ελέγξω .Το προϊόν ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην οδό Αθηνάς, στην αγορά της Αθήνας, ξέρω ότι υπάρχουν λούπινα έτοιμα, συσκευασμένα. Σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα με προϊόντα Μάνης έχουν αγοράσει συγγενείς μου.
      Καλή επιτυχία στην έρευνα!

      Διαγραφή
  3. Γεννήθηκα στην Αίγυπτο, εκεί τα λένε τέρμες, πιτσιρικάς πρέπει να έφαγα δεκάδες κιλά, δίχως υπερβολή ειδικά την Καθαρά Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anastasios βρήκα ξερά Αιγύπτου και αγόρασα αλλά δεν ξέρω αν χρειάζονται επεξεργασία ή το βράσιμο αρκεί . Έχεις καμιά ιδέα;

      Διαγραφή
  4. Σοφοκλέους 1 υπάρχουν έτοιμα λουπινα βρασμένα σε γυαλίνο. Τα πατάς από κάτω και μένε το εσωτερικό σαν πάσατεμπος.Ζητω η Μάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς το κατάστημα Σοφοκλέους 1 έχει κλείσει, πήγα 1/11/2022.

      Διαγραφή
  5. Σοφοκλέους 1 υπάρχουν έτοιμα λουπινα βρασμένα σε γυαλίνο. Τα πατάς από κάτω και μένει το εσωτερικό σαν πάσατεμπος.Ζητω η Μάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Αθηνάς υπάρχει αιγυπτιακό σούπερ μάρκετ το Κλεοπάτρα.εχει ωμά κίτρινα λούπινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ αγόρασα έτοιμα σε βάζο. Ήταν όμως βαρύ. Το βάζο συν τα λουπινα ζύγιζε 1300γρμ και κάτι άλλα που αγόρασα μού κόπηκαν τα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα βρήκα στο Σκρουτζ σε βαζακι και πήρα μερικά. Σαν μισοβρασμενα μου φάνηκαν. Μετά από 1 ώρα βράσιμο έμειναν όπως ήταν. Γμτ την πάτησα μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή