Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

20 Απρ 2010

πετιμέζι

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
πετιμέζι, η πανάρχαια γλυκαντική ουσία που φτιάχνεται απο τον μούστο http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Είναι το πολύ πηχτό και πολύ γλυκό σκούρο σιρόπι, στο οποίο μετατρέπεται ο μούστος όταν τον βράσουμε. Το χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο του μελιού και σαν βάση για διάφορα γλυκά.

Υλικά
10 κιλά μούστος 
1 κιλό στάχτη

Παρασκευή
«Βάνουμε στην κατσαρόλα το μούστο, ρίχνουμε τη στάχτη μέσα και ανάβουμε τη φωτιά.
Ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να χουχλάξει.
Ξαφρίσουμε καλά.
Όταν χουχλάξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. (Προσέχουμε να μην πάρει ούτε δυο χούχλους γιατί τότε θα ανακατευτεί η στάχτη και δεν θα κατακάθεται).
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (θα πρέπει να έχει ξαστερώσει τελείως) και μετά το σουρώνουμε προσέχοντας να μην μας πέσει στο σουρωτήρι το κατακάθι (βάζουμε και ένα μπαμπάκι ή πανί μέσα στο σουρωτήρι για πιο σίγουρα)».
Αφού το στραγγίξουμε το βάζουμε στη φωτιά να βράσει αρκετά μέχρι να δέσει.
Πρέπει να γίνει σα μέλι.
Το φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι και βαστάει πολύ καιρό.
Ρίχνουμε στις τηγανίτες, στο χυλό και φτιάχνουμε και χαλβά».
Κατίνα Γούλα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Για να φτιάξουμε το πετιμέζι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο μούστο, ( τον μούστο που παίρνουμε αμέσως μόλις πατήσουμε τα σταφύλια), που δεν έχει αρχίσει η ζύμωσή του. Όταν ο μούστος αρχίσει να "βράζει" - και αρχίζει να "βράζει" αμέσως - δεν κάνει για πετιμέζι

Η στάχτη χρησιμεύει για να καθαρίζει το μούστο. Κατά το βράσιμο δημιουργείται ένας αφρός, που συγκεντρώνει τα ξένα σώματα στην επιφάνεια. Ξαφρίζοντας και σουρώνοντας καθαρίζει ο μούστος.

3 σχόλια:

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΒΑΣΤΑΕΙ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ; ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΛΗΞΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ Η ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πληροφόρηση - άμεση και βέβαιη από το Βασιλίτσι και την Κατίνα Γούλα: "Το πετουμέζι δε χαλάει. Εγώ τώρα το έχω τέσερα χρόνια και ο πατέρας σου από κείνο τρώει και είναι όπως ήτανε όταν το έφτιαξα. Δεν έχει πάθει τίποτα. Είναι σαν το μέλι. Άμα το δέσεις καλά το πετουμέζι δε χαλάει. Όσος καιρός και να περάσει. Δε λήγει το πετουμέζι".

    Φίλε Ανώνυμε, δε χαλάει το πετουμέζι, το σπιτικό, όπως διατείνεται η μάνα μου. Το πετιμέζι του εμπορίου, τώρα, δεν ξέρω να σου πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω φτιάξει μόνος μου, εδώ και τέσσερα χρόνια το έχω στο ψυγείο και δεν έχει πάθει τίποτα. Πιστεύω μάλιστα ότι γίνεται και καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή