Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

5 Απρ 2010

ψωμί καψαλιστό

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
καψάλα με αγουρόλαδο και ρίγανη http://syntagesapokatina.blogspot.gr
καψάλα για τα χειμωνιάτικα βράδια http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Μια από τις νοστιμότερες παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου. Φέτες από ζυμωτό ψωμάκι που καψάλιζαν οι παλαιότεροι στα κάρβουνα, καθισμένοι τις μέρες του χειμώνα στο παραγώνι και τις τρώγανε αλειμμένες με λάδι αλάτι και ρίγανη. Χορταστικές και δυναμωτικές.

Όπως βλέπω ακόμη και τώρα να γίνεται στο χωριό 

Υλικά
ψωμί φέτες
λάδι (αγουρόλαδο κατά προτίμηση)
αλάτι
ρίγανη


Παρασκευή
Συνηθίζεται το χειμώνα όταν ανάβουν το τζάκι και κάθονται τα βράδια γύρω από τη φωτιά.
Κόβουμε φέτες από χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, το καρφώνουμε στο πιρούνι και το στήνουμε μπροστά στη φωτιά που καίει (όχι πολύ κοντά για να μην καεί).
Όταν ροδίσει από τη μια μεριά το γυρίζουμε από την άλλη.
Το αλείφουμε με λάδι, ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη και το τρώμε ζεστό.

Σημ. Εξαιρετική γεύση αποκτάει το καψαλιστό ψωμί αν ρίξουμε πάνω, φρέσκο λάδι (αγουρόλαδο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου