Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

2 Απρ 2010

χορτόπιτα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
φρέκια, μυρωδάτη χορτόπιτα της Κατίνας ένας γευστικός παράδεισος http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παραδοσιακή, μυρωδάτη και νηστίσιμη χορτόπιτα, φτιαγμένη με ποικιλία από χόρτα και αρωματικά χορταρικά, που απλόχερα μας χαρίζει η Ελληνική φύση.

Υλικά
1 κιλό και 200 γραμμάρια σπανάκι και άλλα χόρτα για πίτες
(καυκαλίδες, παπαρούνες, τσουτσουμίδες, λάπατα)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 και 1/2 φλιτζάνι λάδι
άνηθος
κρεμμυδόφυλλα
μαϊντανός
δυόσμος
πορτοκαλόφλουδα
αλάτι
πιπέρι


Παρασκευή
«Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα ανακατεύουμε σε λεκανίτσα και τα ζουπάμε με τα χέρια μας ή τα τρίβουμε στις παλάμες να φύγουν τα ζουμιά τους.
Βάνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στη λεκανίτσα και ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε πάνω τη γέμιση να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Βάνουμε και το άλλο φύλλο από πάνω, σκεπάζουμε καλά και κόβουμε τις άκρες.
Αν θέλουμε τις γυρίζουμε τις άκρες προς τα έξω να γίνουν τραγανές οι γωνίες της πίτας.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με κουρκούτι (σε μπωλάκι ανακατεύουμε αλεύρι νερό και λάδι να γίνει σαν χυλός).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου».

1 σχόλιο: