Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

27 Απρ 2010

γλυκό σταφύλι

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σταφύλι http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Νόστιμο και τραγανό γλυκό του κουταλιού, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο των παλαιών νοικοκυρών.

Υλικά
2-3 κούπες σταφύλι (φράουλα ή κορίθια)
αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κλαδάκι αρμπανόριζα
1 κούπα ζάχαρη (ή περισσότερη αν το σταφύλι δεν είναι καλά γινωμένο


Παρασκευή
«Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και ξεκουκουτσίζουμε το σταφύλι (τραβάμε με μια φουρκέτα το κουκούτσι)
Μετά βάζουμε το σταφύλι για 5-10 λεπτά στον ασβέστη να το σκεπάζει.

(Για να φτιάξουμε τον ασβέστη παίρνουμε άσβηστο ασβέστη και τον διαλύουμε σε νερό.
Όταν «καθίσει» ο ασβέστης παίρνουμε το νερό που ανεβαίνει στην κορυφή και μέσα σε αυτό το νερό βάζουμε το γλυκό).

Αφού το βγάλουμε από τον ασβέστη, το ξεπλένουμε με νερό, πάρα-πάρα πολύ καλά, μετράμε το σταφύλι και το βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη να βράσει.

Όταν «δέσει» (για να δοκιμάσουμε αν έδεσε, ρίχνουμε λίγο σιρόπι πάνω στο νύχι μας.
Αν στέκεται και κάνει σταγόνα είναι έτοιμο) σβήνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα ή σπασμένα στη μέση και αρμπανόριζα για να πάρει γεύση και φυλάμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα που κλείνουν καλά».

Αμύγδαλα ασπρισμένα:    
Αμύγδαλα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα.

Για να γίνει αυτό ζεματάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα αμύγδαλα και πιέζουμε τη φλούδα η οποία φεύγει εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου