χυλοπίτες πενταρωτές |
χυλοπίτες μακριές |
κόβουμε τις χυλοπίτες στο σχήμα που θέλουμε |
Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικές, χειροποίητες χυλοπίτες, αυτό το κατ΄εξοχήν Ελληνικό παραδοσιακό ζυμαρικό που όπως και αν το μαγειρέψουμε είναι πάντα πεντανόστιμο.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
300 γραμμάρια σιμιγδάλι
γάλα όσο πάρει
λίγο αλάτι
λάδι δυο κουταλιές
Παρασκευή
«Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε λεκάνη και ζυμώνουμε καλά το ζυμάρι προς το ξερό.
Ανοίγουμε τα φύλλα λεπτά και τα απλώνουμε πάνω σε καθαρό σεντόνι που έχουμε στρώσει σε τραπέζι ή κρεβάτι, να «πάρουν» (να ξεραθούν λίγο).
Ύστερα τα διπλώνουμε και κόβουμε τις χυλοπίτες πάνω σε σανίδα στο σχήμα που τις θέλουμε: μακριές, πενταρωτές ή λαζάνια
Τις απλώνουμε κομμένες και τις αφήνουμε να ξεραθούν 4-5 ημέρες.
Μετά τις βάνουμε στο ζεστό φούρνο (παλιά τις βάναμε στο φούρνο όταν βγάζαμε το ψωμί, τώρα ζεσταίνουμε τον ηλεκτρικό φούρνο στους 200 βαθμούς, τον σβήνουμε και βάνουμε μέσα τις χυλοπίτες).
Τις αφήνουμε μέχρι να κρυώσει ο φούρνος.
Σημ: γίνονται και νηστίσιμες (νεροχυλοπίτες) αν τις φτιάξουμε χωρίς αυγά και αντί για γάλα βάλουμε νερό».
Παραλλαγή
«Η μάνα μου πήγαινε με το παλαιό και νήστευε. Έφτιανε χυλοπίτες με ντομάτα.
Έστιβε τη ντομάτα, την έκανε, την έκανε λιώμα στο σουρωτήρι και τις εζύμωνε.
Έρινε λίγο αλατάκι μέσα και τις άνοιε με την οκλαή.
Τις έκοβε στενούλες, τις έβανε στο κρεβάτι και ξεραινόντανε και μετά τις μαγέρευε.
Νόστιμες ήτανε». Ελένη Β. Μαράντου
Έστιβε τη ντομάτα, την έκανε, την έκανε λιώμα στο σουρωτήρι και τις εζύμωνε.
Έρινε λίγο αλατάκι μέσα και τις άνοιε με την οκλαή.
Τις έκοβε στενούλες, τις έβανε στο κρεβάτι και ξεραινόντανε και μετά τις μαγέρευε.
Νόστιμες ήτανε». Ελένη Β. Μαράντου
Νόστιμες παλιές καλές συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στην Μητέρα σας, αλλα και εμένα η Μητέρα μου νηστεύει με το νέο, το ίδιο και εγώ.
Η νηστεία δεν είναι προνόμιο η υποχρέωση -αν θέλετε ,αλλα πάντα οικία βουλήσει- του παλαιού μόνο ημερολογίου.