Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

9 Μαΐ 2010

μανιτάρια γιαχνί

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
μανιτάρια ορνιθίτια γιαχνί, μανιτάρια κουμαρίτια γιαχνί http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Εύκολο, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. Μια εξαιρετική, εναλλακτική τροφή για όσους νηστεύουν ή είναι φυτοφάγοι

Υλικά
2 ποτήρια μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 ποτήρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά
1 κουταλιά τοματοπελτές ή ανάλογη φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
2-3 μέτριες πατάτες κομμένες κομμάτια (προαιρετικά)
μαϊντανός (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευή
Πλένουμε τα μανιτάρια με κρύο νερό κάτω από τη βρύση.
Εμείς φτιάχνουμε γιαχνί τα ορνιθίτια και τα κουμαρίτια.
Τις γαλατσίτες που είναι πικρές, τις μαγερεύουμε τηγανιτές.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια.
Βάνουμε αρκετά κρεμμύδια.
Όσα είναι τα μανιτάρια τόσα πρέπει να είναι και τα κρεμμύδια και περσότερα.
Κόβουμε και τις πατάτες, αν θέλουμε να βάλουμε και πατάτες.
Εγώ βάνω την κατσαρόλα με το λάδι στη φωτιά και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, μετά ρίχνω τα μανιτάρια, τσιγαρίζουνται λίγο, ρίχνω και το μαϊντανό να τσιγαριστεί λιγάκι, ρίχνω τις πατάτες να πάρουνε όλα μια βράση.
Μετά ρίχνω τη ντομάτα ή τον πελτέ. (Αν είναι τα μανιτάρια κουμαρίτια που κοκκινίζουνε από μοναχά τους, ρίχνω λιγότερη πάστα).
Το αφήνω λίγο το φαγητό να τσιγαριστεί με τη ντομάτα και μετά ρίχνω το νερό.
(Αν ρίξω αμέσως το νερό, μου φαίνεται δε βράζει καλά το φαγητό).
Ρίχνουμε λίγο νερό, ένα ποτήρι περίπου, να μη σκεπαστεί τελείως, γιατί θα βγάλουνε και τα μανιτάρια.
Βράζω στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά το κατεβάζω στο μισό.
Το αφήνω δυο ώρες περίπου. Φεύγω πάω στην εκκλησιά, γυρίζω και είναι έτοιμο.

Κατίνα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου