Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

20 Απρ 2010

ρεβίθια

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραδοσιακή συνταγή για ρεβίθια σούπα, γευστικό, νηστίσιμο πιάτο http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Γευστική, υγιεινή και θρεπτική σούπα. Σας την προτείνει ανεπιφύλαχτα η Κατίνα, για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά
500 γραμμάρια ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 κουταλιά γλυκού αλεύρι
χυμός από 1-2 λεμόνια
σέλινο
μαϊντανός
σόδα
αλάτι

Παλιά τα φκιάναμε τα ρεβίθια αλλά δε βράζανε. Δεν ξέραμε τότε να ρίξουμε σόδα.

Παρασκευή
«Θα πλύνεις τα ρεβίθια καλά, θα ζεστάνεις νερό και θα τα ρίξεις μέσα από το βράδυ.
Θα ρίξεις και μια κουταλιά αλάτι μέσα και θα τα αφήκεις μέχρι το πρωί.
Το πρωί θα τα βγάλεις από το νερό, θα τα στραγγίξεις
και θα τα βάλεις στην κατσαρόλα σκέτα (χωρίς νερό),
θα ρίξεις μια κουταλιά σόδα μέσα και θα τα αφήκεις 10 λεπτά.
Τα αφήνεις 10 λεπτά και τα τρίβεις με τα χέρια να βγει η φλύδα τους.
Πετάς τη φλύδα και ρίχνεις τα ρεβίθια στην πασόρα (τρυπητό σουρωτήρι).
Τα πλένεις πολύ καλά να φύγει η σόδα.
Μετά βάζεις στην κατσαρόλα νερό να κάψει – μπόλικο νερό – και ρίχνεις μέσα τα ρεβίθια
μαζί με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και το σέλινο κομμένα κομματάκια, το αλάτι και το λάδι.
Τα αφήνουμε να βράσουνε καλά και όταν βράσουνε καλά και ζαχαρώσουνε,
στύβουμε λεμόνια (όσο ξινό το θέλει ο καθένας) και μια κουταλιά του γλυκού αλεύρι και λίγο λάδι.
Τα ανακατεύουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ξινίζουμε το φαγητό»
Κατίνα Γούλα

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή η συνταγή! Μούρλια μου έγινε η ρεβυθόσουπα. Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή