Την έφτιαχναν από μπίζια ή κοτσίρια που τα «κόβανε» στο χειρόμυλο για να σπάσουνε στα δυο. Τη μαγειρεύανε οπωσδήποτε στις κηδείες και τη Μεγάλη Πέμπτη (γιατί έκανε «καλό στο λαιμό») αλλά και άλλες φορές.
Υλικά
1 κιλό φάβα
2-3 κρεμμύδια
1 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
7-8 φλιτζάνια νερό
λίγη ρίγανη
αλάτι
λεμόνι
Παρασκευή
«Βάζουμε τα μπίζια (ή κοτσίρια) μαζί με το νερό στο πήλινο τσουκάλι και πριν αρχίσουνε να βράζουνε τα ξαφρίζουμε καλά.
Αν δε βγάλουμε την άφρη θα μαυρίσει η φάβα.
Τα αφήνουμε να βράσουνε σε σιγανή φωτιά και προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε το αλάτι και ρίγανη να πάρουν γεύση.
Όταν πήξει το φαγητό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίξουνε τα ζουμιά.
Ύστερα αλέθουμε τα όσπρια στο γουδί ή στο μύλο (σήμερα στο μίξερ) και ρίχνουμε λεμόνι.
Τρώμε τη φάβα με λάδι και κρεμμύδι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου