Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

18 Απρ 2010

προζύμι

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
καπακλί http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Το καπακλί όπου συνήθως φυλάγανε το προζύμι
[από το αρχείο του Αποστόλη Γαϊτάνη]
 Απαραίτητο για να φουσκώσει το ζυμωτό ψωμί είναι το προζύμι


Υλικά
αλεύρι
νερό χλιαρό ανάλογο


Παρασκευή
«Ανήμερα του Σταυρού, μετά την εκκλησία κάναμε την προσευχή μας και ανακατεύαμε λίγο χλιαρό καθαρό νερό με αλεύρι και ζυμώναμε ένα ζυμαράκι μαλακό.
Μετά, αφού το ζυμώναμε βάζαμε πάνω δυο κλωνάκια βασιλικό να κάνουνε σταυρό, το σκεπάζαμε και το αφήναμε.
Την άλλη μέρα το ξαναζυμώναμε με τον ίδιο τρόπο και ξαναβάζαμε τα κλωναράκια σε σταυρό.
Την τρίτη ημέρα το ξαναζυμώναμε και φτιάχναμε ένα ψωμάκι που το ψέναμε στο φούρνο.
Από κείνο κρατάγαμε το προζύμι που το φυλάγαμε όλο το χρόνο.
Πρέπει όμως η γυναίκα να είναι καθαρή και να πιστεύει.
Αλλιώς δε θα φουσκώσει το ζυμάρι»
(Τη συνταγή την αφηγήθηκε η Παρασκευή Μπίζου, καθισμένη στο κρεβάτι του Ευαγγελισμού. Σε λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου