Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

26 Μαΐ 2010

γιαπράκια (ντολμάδες)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γιαπράκια ντολμάδες http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παραδοσιακή και νόστιμη, νηστίσιμη συνταγή της κουζίνας του Mοριά, για ντολμαδάκια με μαπόφυλλα, ρύζι και διάφορα μυρωδικά. Τρώγονται σαν ορεκτικό, αλλά και σαν κύριο πιάτο. Μια καλή πρόταση για ένα λαδερό νηστίσιμο γεύμα.


Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1 και 1/2 φλυτζάνια ρύζι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (ή 1/2 κιλό)
1 ντομάτα 
1 φλυτζάνι λάδι
άνηθος ή μάραθος
δυόσμος
βασιλικός
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Στο Βασιλίτσι χρησιμοποιούν για τους ντολμάδες τα φύλλα της μάπας (μαπόφυλλα) ή παραπούλια, ή ακόμα φύλλα από αντίδια ή κοκκινογούλια, τα οποία τα ζεματάνε σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και να διπλώνονται. 
Εδώ όμως δίνουμε τη συνταγή υπολογίζοντας τα φύλλα από ένα λάχανο κλειστό, που μπορούμε να το βρούμε στο μανάβη. 
Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα δεν συνηθίζονται.

Παρασκευή
«Πλένουμε τα μαπόφυλλα καλά -μπορεί να έχουνε γυμνοσαλίγκαρους- και τα ζεματάμε στο καυτό νερό.
Τα αφήνουμε στην πασόρα (σουρωτήρι) να στεγνώσουνε και ετοιμάζουμε τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε όλα σε μια λεκανίτσα: το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.
Όταν μισοκρυώσουνε τα ζεματισμένα φύλλα, στρώνουμε την κατσαρόλα που θα βάλουμε τους ντολμάδες να τους μαγερέψουμε με ένα μεγάλο μαπόφυλλο για να μην κολλήσει το φαγητό και μετά αρχινάμε το τύλιγμα.
Αν θέλουμε κόβουμε τα φύλλα να γίνουνε μικρότεροι οι ντολμάδες.
Τους βάνουμε με τη σειρά στην κατσαρόλα και όταν τελειώσουμε τους σκεπάζουμε με κομμάτια από τα φύλλα που μας μείνανε (μικρά, κομμένα, σκισμένα κλπ. ή και ολόκληρα), ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Βάνουμε το φαγητό στη φωτιά και μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό. Μόνο κουνάμε λίγο την κατσαρόλα.
Όταν βράσουν ξυνίζουμε το φαγητό (διαλύουμε στο χυμό ενός λεμονιού λίγο αλεύρι, αραιώνουμε με λίγο από το ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε στα ντολμάδια χωρίς να ανακατέψουμε, κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού)».

Αντί για ρύζι μπορούμε να βάλουμε πλιγούρι. 
Τα υπόλοιπα υλικά είναι τα ίδια.
Επίσης στη γέμιση μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε να βάλουμε και κομματάκια ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ. Εκπληκτική συνταγή. Απλή και παραδοσιακή! Συνέχισε την ωραία σου δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή