Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

27 Μαΐ 2010

γεμιστά

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γεμιστά, ντομάτα και πιπεριά http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Γεμιστά, ντομάτα και πιπεριά
Τα γιομιστά της Κατίνας (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, λουλούδια) http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Γιομιστά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, λουλούδια)
Από τα πιο ωραία ελληνικά παραδοσιακά φαγητά του καλοκαιρινού τραπεζιού. Πολύχρωμα και γευστικότατα, αρέσουν σε μικρούς και σε μεγάλους.



Υλικά
 8-10 μέτριες ντομάτες
4 μελιτζάνες στενόμακρες
6 πιπεριές
8 λουλουδάκια (κολοκυθοανθοί)
2 και 1/2 φλιτζάνια ρύζι
4 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 μεγάλες πατάτες (προαιρετικά)
1 ματσάκι μαϊντανός
λίγο δυόσμος
βασιλικός
ματζουράνα
2 φλιτζάνια λάδι
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευή
«Πλένουμε όλα τα υλικά μας.
Ύστερα αδειάζουμε τις ντομάτες τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες από την ψίχα τους.
Ψιλοκόβουμε την ψίχα τους και την κρατάμε.
Κρατάμε και το καπάκι τους.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τα λουλούδια από τα σπόρια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση (Ανακατεύουμε το ρύζι με την ψίχα από τις μελιτζάνες, την ψίχα από τα κολοκύθια και την ψίχα από τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα  μυρωδικά που τα έχουμε ψιλοκόψει, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι).
Κρατάμε λίγη ψίχα από τις ντομάτες να ρίξουμε σαν ζουμί.
Γεμίζουμε τα κηπευτικά όχι πάνω-πάνω γιατί φουσκώνει το ρύζι και θα σπάσουνε στο ψήσιμο.
Τα σκεπάζουμε με το καπάκι τους και τα βάζουμε όμορφα στο ταψί με τη σειρά.
Τα λουλούδια τα κλείνουμε με τις άκρες τους.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε κι αυτές στο ταψί. Ρίχνουμε στο φαγητό την ψίχα της ντομάτας που κρατήσαμε και λάδι αρκετό.
Βάζουμε το ταψί σε δυνατό φούρνο και το αφήνουμε για να ψηθεί για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου