Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

10 Απρ 2010

τραχανάς

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
σπιτικός ξινός τραχανάς της Κατίνας http://syntagesapokatina.blogspot.gr
κόσκινο για τραχανά http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Κόσκινο
Συνταγή για να φτιάξετε με τα χεράκια σας τον δικό σας ξινό τραχανά που θα έχετε για όλο τον χρόνο. Σπιτικός, παραδοσιακός, με αγνά υλικά.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
3 αυγά
1 ποτήρι περίπου ξινισμένο κατσικίσιο γάλα
λάδι μισό ποτήρι νερού
προζύμι
σιμιγδάλι 300 γραμμάρια*
λίγο αλάτι


Παρασκευή
«Πρώτα ξινίζουμε το γάλα:
Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Του ρίχνουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε κάπου να ξινίσει (3-4 μέρες).
Όσο είναι στον αέρα το ανακατεύουμε που και που γιατί κάνει «κορφή».
Πρέπει να ανακατεύεται το γάλα με το τυρόγαλο.
Όταν ξινίσει το γάλα, αναπιάζουμε το προζύμι (ρίχνουμε στο προζύμι λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το ζυμώνουμε ελαφρά) και το αφήνουμε να γίνει (να φουσκώσει, να αυγατίσει και να αφρατέψει). Αυτό γίνεται το βράδυ.
Το πρωί ζυμώνουμε τον τραχανά μαλακό:
Ανακατεύουμε το γάλα, το λάδι και τα αυγά και μετά το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να γίνει (να φουσκώσει) περίπου ως το απόγευμα ή το βράδυ.
Τότε, στρώνουμε καθαρά πανιά συνήθως σεντόνια, στο τραπέζι και στα κρεβάτια, κόβουμε το ζυμάρι κομματάκια-κομματάκια και αυτά τα απλώνουμε πάνω στα σεντόνια για να ξεραθούν.
Όταν ξεραθούν αρκετά, τα ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Ξεραίνονται και αυτά και τα ξανακόβουμε.
Στο τέλος τρίβουμε τα μικρά κομμάτια με τα χέρια εκεί που τα έχουμε απλώσει και αφήνουμε τον τραχανά να «πάρει» (να ξεραθεί κι άλλο) μέχρι να μη λασπίζει.
Τότε τον περνάμε από το αριολόι έτσι που να βγαίνει από κάτω λεπτός.

*Παλιότερα δεν χρησιμοποιούσαν σιμιγδάλι αλλά μόνο αλεύρι. 
Τότε όμως τα σιτάρια δεν είχανε υποστεί τη σημερινή επεξεργασία και το είχανε το σιμιγδάλι τους μέσα. 
Το σιμιγδάλι χρειάζεται για να μη χυλώνει ο τραχανάς στο βράσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου