Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

7 Μαΐ 2010

λουκάνικα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
λουκάνικα http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικά λουκάνικα, με κρέας της επιλογής σας και χωρίς συντηρητικά, με τον παραδοσιακό τρόπο που τα φτιάχνουν στην Μεσσηνία. Γίνονται εύκολα, είναι πεντανόστιμα και κυρίως ξέρετε τι τρώτε.

Υλικά
χοιρινό κρέας
έντερα χοιρινά
κρασί
πορτοκαλόφλουδα ξερή τριμμένη
θρούμπη
κανέλα
αλάτι

πιπέρι

Παρασκευή
«Πλένουμε τα άντερα του χοιρινού πολύ καλά, τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε και δένουμε τη μια άκρη από το καθένα με γερή κλωστή.
Κόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια το βάζουμε σε λεκάνη και το ανακατεύουμε με το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και όλα τα μυρωδικά.
Παίρνουμε ένα μαλακό λυγισμένο ξυλαράκι (π.χ. ελιά ή λυγαριά) ή ένα συρματάκι που το έχουμε κάνει οβάλ σαν θηλιά, και το βάζουμε στην άκρη του άντερου, που δεν είναι δεμένη και το κρατάμε ανοιχτό.
Γεμίζουμε το άντερο με τα κομμάτια το κρέας.
Σπρώχνουμε τα κομμάτια και να τα ζουλάμε με το χέρι, για να φεύγει ο αέρας.
Όταν τελειώσουμε, δένουμε το λουκάνικο και από την άλλη μεριά και του κάνουμε μερικές τρύπες με μια βελόνα σε όλο το μήκος για να φύγει όσος αέρας έχει μείνει μέσα.
Ύστερα καπνίζουμε τα λουκάνικα να μαραθούνε καλά.
Τα τρώμε ψητά στα κάρβουνα ή τα «λιώνουμε» (βράζουμε) στο παστό και τα φυλάμε σε πήλινη στάμνα».

5 σχόλια:

  1. Όλα καλά μέχρι το "... όσος αέρας έχει μείνει μέσα."
    Το "Ύστερα καπνίζουμε τα λουκάνικα να μαραθούνε καλά" πώς γίνεται;
    Ευχαριστώ
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου δώσω δυο εικόνες. Μία από το παρελθόν και μία από το παρόν.
      Παρελθόν: Ανέβαινε η μάνα μου (η Κατίνα) στη γωνιά του τζακιού και κρεμούσε τα λουκάνικα μέσα στην καμινάδα σε ένα χοντρό ξύλο που υπήρχε εκεί. Μετά, καθώς ανάβαμε το τζάκι αυτά καπνιζόντουσαν

      Παρόν: Σε ένα μικρό καμαράκι με κεραμίδια κρεμάνε τα λουκάνικα ψηλά - ψηλά σε ένα χοντρό ξύλο. Μετά ανάβουν φωτιά από κάτω (να μην αγγίζουν οι φλόγες τα λουκάνικα και καούνε) που τη διατηρούνε μέχρι να μαραθούνε με τον καπνό καλά

      Βέβαια υπάρχουν και πιο εύκολοι τρόποι, όπως να τα βάλεις στο ειδικό πρόγραμμα του φούρνου (στον αέρα)
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή