Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

7 Μαΐ 2010

σαλιγκάρια στιφάδο

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
σαλιγκάρια http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Υλικά
σαλιγκάρια 
λάδι 
κρεμμύδι
1 ντομάτα μεγάλη σε κομματάκια
ξύδι 
δάφνη 
σκόρδο
δεντρολίβανο


"Όταν βρέξει τα πρωτοβρόχια, στον Κούκουρα γενόντανε τα περσότερα και τα άσπρα είναι τα καλύτερα, πάμε πρωί-πρωί με τη δροσιά και μαζεύουμε τα σαλιγκάρια.

Όταν ψιχαλίζει βγαίνουνε ζευγαράκια-ζευγαράκια στα ξερά χορτάρια γλύφουνε και στα μποτσίκια.
Για να μη μας φύγουνε τα βάνουμε σε μια τσάντα ή σε μπουγελάκι να έχει καπάκι.
Τα φέρνουμε στο σπίτι και τα βάνουμε στην κατσαρόλα με νερό.

Μόλις χουχλάξει το νερό αυτά ψοφάνε και βγαίνουνε από το καβούκι τους.
Μόλις κρυώσουνε τα πιάνουμε με το χέρι μας και με το μαχαιράκι τα βγάνουμε.
Καθαρίζουμε τα κόπρα τους, μένει η γλωσσίτσα και λίγο στηθάκι.
Τα βάνουμε στο μπωλάκι μας.
Βάνουμε στην κατσαρόλα νερό και μόλις χουχλάξει τα ρίχνουμε μέσα.

Ρίχνουμε και ξύδι και βράζουνε.
Τα ξεπλένουμε και τα μαγερεύουμε στιφάδο.
Εγώ τσιγάρισα το κρεμμύδι στην κατσαρολίτσα, έβαλα τα σαλιγκάρια, τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και νερό και τα άφηκα να βράσουνε.
Πεντανόστιμα ήτανε».

Παναγιώτης Κ. Κατσούλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου