Το παραδοσιακό ψωμί ή μάλλον το έργο τέχνης, με τα υπέροχα κεντίδια που έφτιαχναν οι γυναίκες στους γάμους, για τον κουμπάρο και για τους καλεσμένους στο τραπέζι. Η Κατίνα σας δίνει την συνταγή. Εσείς βάλτε την φαντασία σας.
Υλικά για 5 πίτες
προζύμι ίσαμε 2 πορτοκάλια
7 κιλά αλεύρι
νερό χλιαρό ανάλογο
λίγο λάδι
αλάτι
1-2 αυγά
Παρασκευή
«Κοσκινίζουμε το αλεύρι και αναπιάζουμε το προζύμι αποβραδίς, δηλαδή διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό το προζύμι που έχουμε φυλάξει από το προηγούμενο ζύμωμα και το ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι να γίνει κανονικό ζυμάρι, ούτε αραιό ούτε σφιχτό.
Το σκεπάζουμε και το κρατάμε ζεστό, ιδίως το χειμώνα.
Νωρίς το πρωί ανακατεύουμε το προζύμι, που έχει φουσκώσει και έχει γίνει αφράτο, με χλιαρό νερό να πιει τα ξεράδια του (ξεραμένα αλεύρια).
Αλείφουμε τη λεκάνη μας με λίγο λάδι, ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό που θέλουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ψωμί πολύ καλά.
Το ζυμάρι για την πίτα πρέπει να είναι σφιχτό.
Γι' αυτό προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτό.
Βάνουμε το ψωμί στα ταψιά κι εκεί μέσα στο ταψί κεντάμε τις πίτες.
Δηλαδή, πλάθουμε από λίγο ζυμάρι μια λωρίδα σαν μακαρόνι μακρύ και στολίζουμε με αυτό τις πίτες. Φτιάχνουμε κλάρες, φύλλα και ό, τι άλλο ξέρουμε.
Αφήνουμε τις πίτες να «γίνουν» (φουσκώσουν).
Πριν τις βάλουμε στο φούρνο τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο (κρόκος και ασπράδι) και κάνουμε μερικές τρύπες με ένα ξυλαράκι για να φουσκώσει το ψωμί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μιάμιση ώρα.
Τις πίτες όταν τις βάλουμε στο τραπέζι τις στολίζουμε με λουλούδια».
orea hpita
ΑπάντησηΔιαγραφήpos ginete h pita
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή που ακολουθούν στο χωριό είναι αυτή που περιγράφω παραπάνω. Στην πραγματικότητα η πίτα αυτή γίνεται όπως το ψωμί μόνο που πρέπει η ζύμη να γίνει σφιχτή. Για το στόλισμα τώρα εξαρτάται τι φαντασία και τι καλλιτεχνικές δεξιότητες διάθέτει κανείς. Με το ζυμάρι έτσι κι αλλιώς μπορεί να κάνει κανείς θαυμάσια στολίδια.
ΔιαγραφήΣημ. Μην ξεχάσουμε βέβαια να αφήσουμε την πίτα να φουσκώσει πριν τη ρίξουμε στο φούρνο.