Μικρούλικα χειροποίητα ζυμαρικά σκεπασμένα με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα και τσιτσιριστό λαδάκι από πάνω. Στη Μεσσηνία ονομάζονται μπουκιές, στην Γερμανία Spaetzle.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1-2 αυγά
νερό
λάδι
μυτζήθρα τριμμένη (κεφαλοτύρι της περιοχής)
αλάτι (προαιρετικό)
Παρασκευή
«Ζυμώνουμε το ζυμάρι (αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, αν θέλουμε) μέτριο προς το ξερό.
Κόβουμε και πλάθουμε από το ζυμάρι χοντρό μακαρόνι.
Ύστερα κόβουμε κομματάκια και τα «σκάζουμε» με το χέρι.
Δηλαδή: πατάμε τα δυο δάχτυλα στο ζυμαράκι και κείνο ανοίγει στη μέση, κλείνει στις άκρες και γίνεται σαν κοχυλάκι.
Βάζουμε τις μπουκιές στο ταψί και μέσα στο ταψί ρίχνουμε αλεύρι για να μην κολλήσουνε.
Όταν φτιάξουμε τις μπουκιές, βράζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και τις ρίχνουμε μέσα μέχρι να βράσουν 5-10 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε καλά, τις αρταίνουμε (πασπαλίζουμε) με μυτζήθρα και τις καίμε με λίγο λάδι».
Στις μπουκιές επειδή τρώγονται πασπαλισμένες με πολύ μυτζήθρα χωριάτικη που είναι αλμυρή, οι νοικοκυρές στο χωριό δε ρίχνουν συνήθως αλάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου