Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

25 Απρ 2010

δίπλες

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
φτιάχνοντας τις δίπλες http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Γυναίκες του Βασιλιτσίου ετοιμάζουν τις παραδοσιακές δίπλες
παραδοσιακές δίπλες Μεσσηνίας http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Το κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό γλυκό της Μεσσηνίας, μια γλυκύτατη μελωμένη πρόκληση, που συνοδεύει τις γιορτές και τις χαρές: γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια.

Υλικά

Για τη ζύμη:
10 αυγά
1/2 ποτήρι νερού κρασί
1/2 ποτήρι νερού ούζο
5 βανίλιες
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο
1 κουταλιά λάδι
αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)


Για το άρτυμα (μέλωμα):
ψιλοκομμένα μύγδαλα
κανέλα
μέλι
λάδι για το τηγάνισμα


Παρασκευή
«Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
 Ρίχνουμε αλεύρι μαλακό μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι (μια κουταλιά) για να απορροφηθούν τα ξεράδια και να δουλευτεί καλύτερα.
Μετά ανοίγουμε με την οκλαή (πλάστη) ή με τη μηχανή, πολύ λεπτό φύλλο.
Με το ειδικό εργαλείο κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια και ένα-ένα το ρίχνουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει το λάδι (πολύ λάδι) να κάψει και με δυο πιρούνια το γυρίζουμε γρήγορα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Μία-μία δίπλα που ψήνουμε τη βάζουμε όρθια στο σουρωτήρι να στραγγίξει το πολύ λάδι και ύστερα τις βάζουμε όλες σε λεκάνη βαθιά ή σε μεγάλο ταψί όπου τις αφήνουμε μέχρι να τις μελώσουμε.
Άρτυμα (μέλωμα): Για το μέλωμα (που δεν είναι ανάγκη να γίνει την ίδια μέρα) πρώτα ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με την κανέλα.
Μετά λιώνουμε μέλι (το ζεσταίνουμε λίγο σε κατσαρόλα ή τηγάνι) και βουτάμε μία-μία μέσα τις δίπλες.
Όταν μελωθούν τις βάζουμε σε πιατέλα ή όπου αλλού θέλουμε και τους ρίχνουμε επάνω μίγμα μύγδαλα και κανέλα.
Σκεπάζουμε τις δίπλες με μεμβράνη ή αν θέλουμε να τις πάμε για δώρο, γεμίζουμε ένα δίσκο και ύστερα τυλίγουμε με πολύχρωμη ζελατίνα κόκκινη (κίτρινη ή πράσινη) και δένουμε στο κέντρο ένα μεγάλο φιόγκο».
Κατίνα Γούλα

update 10-4-2025 

παραθέτω εδώ μια πιο ευέλικτη εκδοχή, στα μέτρα απλής σύγχρονης κουζίνας 

5 αυγά

1 ξεχειλο νεροποτηρο (300ml) ρακί και κρασί άσπρο (μισο- μισό)

1 κιλό αλεύρι αλάτι ή για όλες τις χρήσεις
5 βανίλιες 
Λίγο αλάτι 
Μισό κουταλάκι ζάχαρη άχνη 
λίγο λεμόνι
Ελάχιστο λάδι 1 κουταλιά περίπου
Αλεύρι για τα φύλλα 
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ή με το μίξερ για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε το κρασί, το ρακί, το λεμόνι, τη βανίλια, τη ζάχαρη άχνη. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι.
Εδώ χρειάζεται προσοχή..πρέπει το ζυμάρι να είναι σφιχτό αλλά όχι ξερό. Προσέχουμε να ζυμωθεί πολύ καλά να μη μείνουν ξεράδια στη λεκάνη. 
Σ' αυτή τη φάση ρίχνουμε το λάδι στον πάτο της λεκάνης και αλείφουμε με το χέρι μας να πάει παντού. 
Ζυμώνουμε δυνατά για δέκα λεπτά τουλάχιστον να γίνει ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι.
Το τυλίγουμε σε μια καθαρή πλαστική σακούλα κ αρχίζουμε να ανοίγουμε τις δίπλες 
Κόβουμε με το μαχαίρι ένα κομμάτι ζυμάρι. Το κάνουμε ένα ρολάκι χοντρό κ το κόβουμε κομματάκια πάχους δύο δάχτυλα περίπου. Το ρίχνουμε σε λεκανίτσα με αλεύρι να αλευρωθεί καλά κ το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη για να περνάει στη μηχανή.
Περνάμε τα κομμάτια στη μηχανή τέσσερις φορές μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά. Πρώτα στο 3, μετά στο 5, στο 7 κ στο 9. Στην τελευταία σκάλα το περνάμε δυο φορές να γίνει σαν τσιγαρόχαρτο, αν θέλουμε. καθώς το βγάζουμε από το τελευταίο πέρασμα, κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια με τη ροδέλα κ τηγανίζουμε ένα ένα σε καυτό λάδι τυλίγοντας έτσι που να σχηματιστεί η δίπλα.
Στραγγίζουμε σε τρυπητό, τοποθετούμε σε λεκάνη, μελώνουμε κ απολαμβάνουμε

 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου