![]() |
Γυναίκες του Βασιλιτσίου ετοιμάζουν τις παραδοσιακές δίπλες |
Υλικά
Για τη ζύμη:
10 αυγά
1/2 ποτήρι νερού κρασί
1/2 ποτήρι νερού ούζο
5 βανίλιες
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο
1 κουταλιά λάδι
αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
Για το άρτυμα (μέλωμα):
ψιλοκομμένα μύγδαλα
κανέλα
μέλι
λάδι για το τηγάνισμα
Παρασκευή
«Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αλεύρι μαλακό μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι (μια κουταλιά) για να απορροφηθούν τα ξεράδια και να δουλευτεί καλύτερα.
Μετά ανοίγουμε με την οκλαή (πλάστη) ή με τη μηχανή, πολύ λεπτό φύλλο.
Με το ειδικό εργαλείο κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια και ένα-ένα το ρίχνουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει το λάδι (πολύ λάδι) να κάψει και με δυο πιρούνια το γυρίζουμε γρήγορα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Μία-μία δίπλα που ψήνουμε τη βάζουμε όρθια στο σουρωτήρι να στραγγίξει το πολύ λάδι και ύστερα τις βάζουμε όλες σε λεκάνη βαθιά ή σε μεγάλο ταψί όπου τις αφήνουμε μέχρι να τις μελώσουμε.
Άρτυμα (μέλωμα): Για το μέλωμα (που δεν είναι ανάγκη να γίνει την ίδια μέρα) πρώτα ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με την κανέλα.
Μετά λιώνουμε μέλι (το ζεσταίνουμε λίγο σε κατσαρόλα ή τηγάνι) και βουτάμε μία-μία μέσα τις δίπλες.
Όταν μελωθούν τις βάζουμε σε πιατέλα ή όπου αλλού θέλουμε και τους ρίχνουμε επάνω μίγμα μύγδαλα και κανέλα.
Σκεπάζουμε τις δίπλες με μεμβράνη ή αν θέλουμε να τις πάμε για δώρο, γεμίζουμε ένα δίσκο και ύστερα τυλίγουμε με πολύχρωμη ζελατίνα κόκκινη (κίτρινη ή πράσινη) και δένουμε στο κέντρο ένα μεγάλο φιόγκο».
Κατίνα Γούλα
update 10-4-2025
παραθέτω εδώ μια πιο ευέλικτη εκδοχή, στα μέτρα απλής σύγχρονης κουζίνας
5 αυγά
1 ξεχειλο νεροποτηρο (300ml) ρακί και κρασί άσπρο (μισο- μισό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου