Παραδοσιακό φαγητό που έφτιαχναν οι νοικοκυρές όταν ήθελαν να τιμήσουν κάποιον επισκέπτη ή κάποιο πρόσωπο. Νόστιμο, πολύ xορταστικό, με πλούσια γεύση, το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Η προετοιμασία αυτού του φαγητού παίρνει ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο.
Η προετοιμασία αυτού του φαγητού παίρνει ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο.
Υλικά
1 κόκορας χωριάτικος
1 κούπα χυλοπίτες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι νερού λάδι
2 κουταλιές σούπας πάστα
1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
2 –5 φύλλα δάφνης
1 κομμάτι κανέλα
μυτζήθρα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Παρασκευή
«Κόβουμε κομμάτια τον κόκορα στις κλειδώσεις, τον πλένουμε, τον σουρώνουμε στο σουρωτήρι μας, τον σπυραλατίζουμε βάζουμε και λίγο λεμόνι.
Τον περνάμε μετά από το τηγάνι, τον ροδίζουμε με λίγο λαδάκι και τον βάνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το λάδι που τον έχουμε τηγανίσει, τρίβουμε ένα ή δυο κρεμμύδια να γίνει ωραία και παχιά η σάλτσα, τρίβουμε και μία ντομάτα τριφτή για να βγάλει σάλτσα, ρίχνουμε δάφνη, κανέλα κομμάτι και μετά ρίχνουμε την πάστα.
Τον σκεπάζουμε με νεράκι και μόλις χουχλάξει τον αφήνουμε σκεπασμένο και σιγοβράζει.
Ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι σκόνη στη βράση.
Όταν βράσει καλά, βγάνουμε το κρέας από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό που θέλουμε και το αφήνουμε να χουχλάξει.
Όταν πάρει χούχλο ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε να βράσουνε 5-10 λεπτά».
Η αναλογία νερού και ζυμαρικού είναι 3 προς 1
Tρελαίνομαι γι' αυτό το φαγάκι!!!! Είναι το αγαπημένο μου και με χωριάτικες χυλοπίτες εννοείται.
ΑπάντησηΔιαγραφή