Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

26 Σεπ 2010

καλαμάρια με το ζουμί τους

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
καλαμάρια με το ζουμί τους http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Τα καλαμάρια "του κουτιού", όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, σου χαρίζουν ένα πεντανόστιμο και γρήγορο γεύμα με ελάχιστο κόστος. Πανεύκολη και νηστίσιμη συνταγή, συμπληρώνει το σαρακοστιανό τραπέζι και συνοδεύεται με κρασάκι ή με ουζάκι ή με ρακή.

Καλαμάρια δε φτάνανε στο χωριό φρέσκα - ούτε κατεψυγμένα, άγνωστο είδος την εποχή αφού δεν υπήρχαν τα ηλεκτρικά ψυγεία. 
Μόνο κονσέρβα κυκλοφορούσε. 
Τα τρώγανε σκέτα με λίγο ζουμί ή τηγανητά

Υλικά
1 κονσέρβα καλαμάρια
λάδι ωμό
λεμόνι

παρασκευή
«Ανοίγουμε την κονσέρβα και βγάζουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο.
Τα καθαρίζουμε από το κόκαλο και τα κόβουμε κομμάτια.
Ρίχνουμε ωμό λάδι, λεμόνι και λίγο από το ζουμί της κονσέρβας.
Τρώγονται με ψωμί που το βουτάμε στο ζουμί.
Είναι πολύ νόστιμο».

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή.
    Αννα - Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΜΕ, Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι απαραίτητα. Τα χρόνια εκείνα (της φτώχιας και της στέρησης) και το πιο ευτελές αντικείμενο είχε την αξία του και οι άνθρωποι το ξαναχρησιμοποιούσαν με ένα σωρό τρόπους. Έτσι ένα άδειο κουτί κονσέρβας μπορούσε να χρησιμεύσει σαν κατσαρολάκι για να ζεσταίνουν νερό και να πλένονται, για να ζεσταίνουν το γάλα, για να βάζουν αλάτι, ρίγανη, κλπ...
    Και φυσικά για να κάνουν και έργα τέχνης (Andy Warhol)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή