Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

6 Ιουν 2010

γίδα στιφάδο

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γίδα στιφάδο http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Λαχταριστό φαγητό με ιδιαίτερη γεύση, παραδοσιακό, αγαπημένο φαγητό στα τραπέζια των γάμων.

Υλικά
1 κιλό γίδα
1 κιλό κρεμμύδια ολόκληρα
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
ένα κλωνί δεντρολίβανο
2-3 φύλλα μεροδάφνη
λίγη κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
αλάτι


«Το φτιάναμε στους γάμους, την Κυριακή το μεσημέρι, προτού να έρθει η νύφη στο σπίτι του γαμπρού, εκεί γινότανε το μεγάλο γλέντι. 
Το βράδυ το φκιάναμε το κρέας με τις πατάτες να μην καρτερέσουμε τη νύφη με τα κρεμμύδια, λέγαμε».

Παρασκευή
«Πλένεις το κρέας και το στραγγίζεις.
Καθεράς (ξεφλουδίζεις) τα κρεμμυδάκια και τα βάνεις ολόκληρα μια στρώση μες τη κατσαρόλα σου, από πάνου βάνεις τα κομμάτια το κρέας, μετά πάτους πάτους, τα κρεμμύδια ανάλογα τα άτομα που έχεις.
Ύστερα θα βάλεις το σκόρδο σου, τη μεροδάφνη, το δεντρολίβανο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύδι και θα ρίξεις και λαδάκι, το αλάτι του, και καλή όρεξη.
Δε θα ρίξεις νερό, αφού θα πλύνεις το κρέας θα βγάλει νερό.
Θα βγάλει και το κρεμμύδι».

Το στιφάδο πρέπει να  βράσει σε σιγανή φωτιά για πολλές ώρες.
Να πιει όλα τα νερά του.
Αν δούμε ότι έχει ζουμιά δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά στο τέλος.
Επίσης δεν το ανακατεύουμε, μπορούμε μόνο να ανακινήσουμε την κατσαρόλα.

Νικολέτα Γούλα

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβως το εφτιαχνε και η γιαγια μου και μοσχοβολαγε ολο το σπιτι. Φαγητο για μερακληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή