Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

4 Σεπ 2023

Παραδοσιακές συνταγές της Κατίνας


Εδώ μέσα θα βρείτε...

γλυκό κυδώνι

  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΩΝ
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Όλα τα στοιχεία αφορούν στο χωριό Βασιλίτσι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο.
Συγκεντρώθηκαν κατά τη περίοδο 2007-2010 από την κάτοχο αυτού του ιστολογίου, Ελένη Γούλα
Τις περισσότερες από τις συνταγές, τις αφηγήθηκαν η μητέρα μου Κατίνα Γούλα και η αδελφή της Παναγούλα Γαϊτάνη.
Στις πρώτες καταγραφές προσπάθησα να εξομαλύνω τον προφορικό λόγο, αφαιρώντας ιδιωματισμούς και ασυνταξίες. Στη συνέχεια όμως, όσο επεξεργαζόμουνα τη συλλογή αυτή, παρατήρησα ότι χανότανε κατά την επεξεργασία η αυθεντικότητα της καταγραφής.
Γι αυτό και τις τελευταίες καταγραφές (μετά το 2009), τις παραθέτω αυτούσιες μαζί με το ονοματεπώνυμο του ανθρώπου, ο οποίος τις αφηγήθηκε.

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

20 σχόλια:

  1. Παιδιά αυτό το blog είναι φανταστικό. Μαζεύω συνταγές κυρίως παραδοσιακές, είμαι από Καλαμάτα. Έχω και εγώ ένα blog που προβάλει τη Μεσσηνία και καλό είναι να μπείτε, να συνεργαστούμε και να βάλω κάποια στιγμή και το χωριό σας να το προβάλω. Το blog είναι:
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λούκουλος (Κωνσταντίνος) απο Μαρούσι6 Νοεμβρίου 2010 στις 12:47 π.μ.

    Μπράβο Κατίνα! Το blog σου είναι φοβερό!!! Ειμαι καλοφαγάς και εδώ βρήκα ένα σωρό νοστιμιές. Βάλε και άλλες συνταγές. Δεν τις χορταίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατίνα καλησπέρα,
    Σου εύχομαι καλή χρονιά και να έχεις υγεία και ότι άλλο επιθυμείς το καινούριο χρόνο.
    Όπως σου έχω γράψει, εδή και 5 χρόνια περίπου ασχολούμαι με την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Μάλιστα έχω συγκεντρώσει 350 συνταγές όλες παραδοσιακές απ' όλη την Ελλάδα και σκέφτομαι να εκδόσω και ένα βιβλίο με την παράδοση της Ελληνικής Κουζίνας.
    Θα ήσουν διατεθειμένη αν συμφωνείς να επιλέξουμε κάποιες από τις συνταγές σου οι οποίες ομολογουμένως μου αρέσουν, να τις ΄περιλαμβάναμε στο βιβλίο μου ?
    Μπορείς να επ[ικοινωνήσεις μαζί μου στο messiniakakaialla@gmail.com
    Σ' ευχαριστώ
    Αντώνης Μεσσήνιος
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ έχω εμπειρίες από πρώτο χέρι και πιάτο. Είναι καταπληκτικά τα φαγητά της Κατίνας. Πολύ καλή και η δουλειά της Ελένης. Συγχαρητήρια!

    akritas-vasilitsiotis blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι συνταγεσ σας είναι τέλειες.....θα δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίες συνταγές. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ...ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΠΩ?ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΩ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.!!!!ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠ'ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ,ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ!!!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ,ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ.Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΗΛΙΤΣΑ,Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΟΚΕΛΑΡΙΑ.ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ....ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΒΟΥΛΑ.ΑΝ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ,ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ,ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ,ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ,ΟΠΩΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ .ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΑΡΗΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ειλικρινά που βρήκατε μνήμες στις συνταγές γιατί αυτό ήταν και το δικό μου κίνητρο. Να μη χαθούν οι μυρωδιές, οι εικόνες, οι γεύσεις. Σας ευχαριστώ που εκφράσατε τις εντυπώσεις σας και μου δώσατε αληθινή συγκίνηση. Θα χαρώ κι εγώ να γνωριστούμε. Η μητέρα μου, Κατίνα Γούλα και ο πατέρας μου Χρήστος μένουν στο χωριό. Εγώ είμαι στην Αθήνα και κατεβαίνω στις διακοπές.
      Φιλικά Ελένη

      Διαγραφή
  9. καλησπέρα και από εμένα μόλις είδα τώρα το blog σας και μου άρεσε πολύ,χαίρομαι που η παραδοσή μας είναι σε καλά χέρια!!!! καλά μαγειρέματα!!!!Σας πρόσθεσα ήδη στα φιλικά μου ιστολόγια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλως σας βρήκα!είμαστε συμπατριώτισες,από Κυπαρισσία εγώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μνήμες Κυπαρισσίας 1989... Θυμάμαι το Μπλε Πορτοκάλι ή κάπως έτσι... Να είστε καλά να μαγειρεύετε αλλά και να απολαμβάνετε τη μαγευτική θέα από το κάστρο
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ουάου!αγαπημένο μέρος το μπλε πορτοκάλι,τότε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελένη συγχαρητήρια για το blog σου, είναι φανταστικό να βλέπεις της νοστιμιές του χωριου μας από τόσο μακριά και μάλιστα από πρώτο χέρι όπως αυτό της θεία Κατίνας. Η εργασία σου με συγκινεί και με κάνει υπερήφανο.
    πόλους χαιρετισμούς από βόρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ καλο το μπλοκ σου Ελενη κι εγω μπαινω συχνα και αναπολω μυρωδιες και μνημες απο γιαγιαδες , μαμα , θειες και γειτονισες . Οπως εσυ ετσι κι εγω λατρευω την κουζινα μας-ευτυχως λενε πως ξερω και να την μαγειρευω καλα-οπως και τον πανεμορφο τοπο μας . Απο Κυπαρισσια ειμαι κι εγω , που το θυμηθηκατε ρε σεις κοπελιες το μπλε πορτοκαλι ; Αγαπημενο στεκι και υπεροχες βραδιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συνταγές είναι από το Βασιλίτσι. Από κει κατάγομαι. Στην Κυπαρισσία ήμουν το 1989. Υπηρέτησα ένα χρόνο στο Λύκειο - φιλόλογος γαρ - και θυμάμαι το μπαράκι. Ύπάρχει άραγε ακόμη; Στα τόσα χρόνια από τότε, ένα μεσημέρι κατάφερα να περάσω για καφέ στην πλατεία
      Ελένη

      Διαγραφή
  15. Το Μπλε Πορτοκάλι έχει κλείσει χρόνια τώρα...ο ιδιοκτήτης του δε βρισκεται στη Κυπαρισσια πλεον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελένη συγχαρητήρια για το blog σου. Οι συνταγες σου είναι τέλειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. βρείτε και άλλες συνταγές σε εμάς, όπου έχουμε και τις ποιο επιτυχημένες και από άλλες χώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστούμε που δώσατε προσοχή σε αυτό το θέμα και μοιραστήκατε τις πολύτιμες πληροφορίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή