Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

16 Μαΐ 2010

άγριοι βολβοί τουρσί

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
άγριοι βολβοί http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Νόστιμος, νηστίσιμος, υγιεινός αλλά και εξαιρετικός μεζές που μπορεί να συνοδεύει πολύ ωραία το ουζάκι, την ρακή και το τσίπουρο. Τρώγονται όπως είναι, με λαδόξυδο, με βραστά χόρτα και ζυμωτό ψωμί.

 Οι βολβοί είναι άγριοι και φυτρώνουν μόνοι τους όπου έχει πέσει σπόρος. Τους βγάζουν από το χώμα με το τσαπόνι από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Στις πόλεις βέβαια μπορεί να τους βρει κανείς στα μανάβικα.

Υλικά
βολβοί άγριοι
ανάλογο ξύδι


Παρασκευή
«Καθαρίζουμε τους βολβούς από τα φύλλα που είναι γεμάτα χώματα.
Μετά τους πλένουμε καθαρά και τους χαράζουμε στα τέσσερα με μικρές χαρακιές, να μη χωρίσουν σε κομμάτια.
Τους βάνουμε στο νερό για δώδεκα ώρες περίπου να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουνε τους βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να ανοίξουνε και να τρώγονται.
Μετά τους αφήνουμε για δυο ακόμη μέρες στο κρύο νερό που αλλάζουμε πρωί-βράδυ για να ξεπικρίσουν.
Αφού έχουμε βράσει και ξεπικρίσει τους βολβούς, τους βάνουμε στο βάζο που θέλουμε με ξύδι και τους αφήνουμε.
Το ξύδι πρέπει να τους σκεπάζει.
Αν δε θέλουμε να βάλουμε σκέτο ξύδι το αραιώνουμε με λίγο νερό».

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από Καλαμάτα στο όμορφο Βασιλίτσι!! Μόλις σήμερα προμηθεύτηκα από τη λαϊκή άγριους βολβούς και αναζητώντας τον τρόπο να τους φτιάξω βρέθηκα στο αξιοθαύμαστο blog σας!
    Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη με τον τρόπο που φτιάχνετε τους βολβούς, τον οποίο και επέλεξα, διότι έτσι ακριβώς τους έφτιαχνε και η μητέρα μου. Τους ξεπίκριζε μετά το βράσιμο για 2-3 μέρες σε κρύο νερό κλπ. Αυτό είναι που θυμάμαι καλά, γιατί για ολόκληρη τη διαδικασία ποτέ δεν σκέφτηκα να την ρωτήσω μια και τους έφτιαχνε πάντα εκείνη όσο ζούσε.
    Παράλληλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική επιλογή και παρουσίαση των πατροπαράδοτων συνταγών (κυρίως με τη ντοπιολαλιά της Κατίνας). Ένα blog με λαογραφικό χαρακτήρα, ένα blog ωδή στη γαστριμαργική παράδοση της Μεσσηνίας!! Μπράβο σας!!! Με εκτίμηση Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Χαίρομαι που βρήκατε τη συνταγή της μητέρας σας μέσα από την αφήγηση της δικής μου μητέρας. Να είστε καλά

      Διαγραφή