Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

18 Μαΐ 2010

λειτρουιά (πρόσφορο)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
σφραγίδα για πρόσφορο λειτρουιά http://syntagesapokatina.blogspot.gr
οι σφραγίδες
σφραγίδα για πρόσφορο (λειτρουιά) http://syntagesapokatina.blogspot.gr

λειτρουιά (πρόσφορο) http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Πρόσφορο
Το γνωστό ψωμί που προσφέρουμε οι πιστοί στο Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Πάνω στο Πρόσφορο υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, που σχηματίζεται από σφραγίδα, με τα γράμματα: ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά).

Υλικά
Τα υλικά ίδια με το ψωμί (5 καρβέλια)

προζύμι ίσαμε 2 πορτοκάλια
7 κιλά αλεύρι
νερό χλιαρό ανάλογο
λίγο λάδι
αλάτι


Παρασκευή
«Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Αναπιάζουμε το προζύμι αποβραδίς, δηλαδή διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό το προζύμι που έχουμε φυλάξει από το προηγούμενο ζύμωμα και το ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι να γίνει κανονικό ζυμάρι, ούτε αραιό ούτε σφιχτό.
Το σκεπάζουμε και το κρατάμε ζεστό, ιδίως το χειμώνα.
Νωρίς το πρωί ανακατεύουμε το προζύμι που έχει φουσκώσει και έχει γίνει αφράτο, με χλιαρό νερό να πιει τα ξεράδια του (ξεραμένα αλεύρια).
Αλείφουμε τη λεκάνη μας με λίγο λάδι, ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό που θέλουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ψωμί πολύ καλά.
Πρέπει το ζυμάρι να είναι πιο ξερό από ό,τι στο ψωμί.
Θέλει δηλαδή περισσότερο αλεύρι για να μην κολλάει το παναϊάρι (η σφραγίδα) πάνω στο ζυμάρι και να φαίνεται μετά το ψήσιμο.
Δηλαδή ζυμώνουμε ξερό το ζυμάρι, βάζουμε στο ταψί, πατάμε από πάνου τη σφραγίδα και το ρίχνουμε έτσι στο φούρνο.
Αν είναι να βάλουμε τη λειτρουιά στην πινακωτή, στρώσουμε πολύ καλά την επιφάνεια να γίνει λεία και πατάμε τη σφραγίδα πολύ δυνατά για να βγούνε όλες οι μερίδες (τα σύμβολα) καθαρά.
Βάνουμε το πρόσφορο στην πινακωτή, με τη σφραγίδα από κάτου.
Όταν το ρίξουμε στο φούρνο θα έρθει από πάνου η σφραγίδα.
Ψήνουμε κανονικά όπως το ψωμί μια ώρα τουλάχιστον σε πολύ καλά καμένο φούρνο».
Κατίνα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου