Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

30 Μαΐ 2010

αγκινάρες ξινάδα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
αγγινάρες ξινάδα πατάτες http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Αγκινάρες αλά… Βασιλιτσιώτα. Η Βασιλιτσιώτικη παραλλαγή για τις αγκινάρες αλά πολίτα, για ένα ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό νηστίσιμο πιάτο!

Υλικά
8 αγκινάρες
2 πατάτες
1-2 λεμόνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι

Παρασκευή
«Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια, ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι και ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το λάδι να τσιγαριστούν.
Όταν μαραθεί το κρεμμύδι και ροδίσουνε λίγο και τα υπόλοιπα, ρίχνουμε νερό να βράσουν.
Αλατίζουμε.
Όταν βράσουνε, τα ξινίζουμε (χτυπάμε το χυμό του λεμονιού με αλεύρι και λίγο λάδι - δυο σταγονίτσες - και λίγο από το ζουμί του φαγητού).
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε ρίχνουμε και αυγό εκεί.»
Παναγούλα Αποστόλου Γαϊτάνη

Αν επιθυμούμε να κάνουμε το φαγητό εντελώς νηστίσιμο (χωρίς λάδι δηλαδή), τότε, αφού καθαρίσουμε και κόψουμε όλα τα υλικά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό να βράσουν.
Αφού βράσουνε τα ξινίζουμε.


Πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες:
Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες καλύτερα να φορέσουμε γάντια επειδή μαυρίζουν τα χέρια.
Στην αρχή αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας κόβοντάς τα έτσι που να μην βγαίνει μαζί και η ψίχα.
Όταν φτάσουμε στα τρυφερά εσωτερικά φύλλα γυρίζουμε την αγκινάρα ανάποδα (με το κεφάλι προς τα κάτω) κόβουμε το κοτσάνι ώστε να μείνει 2-3 δάχτυλα και το καθαρίζουμε με το μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα.
Συνεχίζουμε κόβοντας και τα υπόλοιπα πράσινα σκληρά υπολείμματα των φύλλων κυκλικά έτσι ώστε να μείνει το κωνικό σχήμα της καθαρής τρυφερής αγκινάρας με μια φούντα φύλλα στην καρδιά.
Τέλος κόβουμε τις άκρες και από τα μεσαία αυτά φύλλα και χωρίζουμε την αγκινάρα στη μέση.
Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε και το χνούδι, εκτός κι αν είναι πολύ τρυφερό που μπορούμε και να το αφήσουμε.
Τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει (μαυρίζει αμέσως στην επαφή με τον αέρα) και τη ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τη μαγειρέψουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου