Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

29 Μαΐ 2010

αγκινάρες τηγανητές

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
αγγινάρες τηγανητές http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Νόστιμες και γευστικές, τραγανές, νηστίσιμες. Αν αγαπάτε τις αγκινάρες, τώρα θα τις λατρέψετε. Οι άγριες αγκινάρες δένουν τέλεια με το αγνό ελαιόλαδο και εάν δεν νηστεύετε, συνοδέψτε τες με κατσικίσιο τυρί.

Υλικά
10 αγκινάρες άγριες (με αγκάθια)
αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι

Παρασκευή
«Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε κομμάτια ή αν θέλουμε τις αφήνουμε ολόκληρες.
Τις νεροβράζουμε να πάρουνε δυο-τρεις χούχλους.
Τις βάζουμε στο σουρωτήρι μας, τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε».
Παναγούλα Αποστόλου Γαϊτάνη

Πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες:
Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες καλύτερα να φορέσουμε γάντια επειδή μαυρίζουν τα χέρια. 
Στην αρχή αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας κόβοντάς τα έτσι που να μην βγαίνει μαζί και η ψίχα. 
Όταν φτάσουμε στα τρυφερά εσωτερικά φύλλα γυρίζουμε την αγκινάρα ανάποδα (με το κεφάλι προς τα κάτω) κόβουμε το κοτσάνι ώστε να μείνει 2-3 δάχτυλα και το καθαρίζουμε με το μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα. 
Συνεχίζουμε κόβοντας και τα υπόλοιπα πράσινα σκληρά υπολείμματα των φύλλων κυκλικά έτσι ώστε να μείνει το κωνικό σχήμα της καθαρής τρυφερής αγκινάρας με μια φούντα φύλλα στην καρδιά. 
Τέλος κόβουμε τις άκρες και από τα μεσαία αυτά φύλλα και χωρίζουμε την αγκινάρα στη μέση. 
Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε και το χνούδι, εκτός κι αν είναι πολύ τρυφερό που μπορούμε και να το αφήσουμε. 
Τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει (μαυρίζει αμέσως στην επαφή με τον αέρα) και τη ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τη μαγειρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου