Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

13 Μαΐ 2010

κολοκυθόπιτα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Η κολοκυθόπιτα έτοιμη για ψήσιμο στον φούρνο http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Η κολοκυθόπιτα έτοιμη για ψήσιμο στον φούρνο

Η κολοκυθόπιτα της Κατίνας έτοιμη http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Η κολοκυθόπιτα της Κατίνας έτοιμη
Γλυκιά, γευστικότατη και μυρωδάτη πίτα, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα, και που θα ικανοποιήσει τους χορτοφάγους και όχι μόνο.

Υλικά

Για τη γέμιση
1 και 1/2 κιλό κολοκύθι γλυκό
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ

λίγη ζάχαρη
κανέλλα
άνηθος

κρεμμυδόφυλλα
μαϊντανός
δυόσμος
πορτοκαλόφλουδα ξερή τριμμένη 

Για το φύλλο
αλεύρι όσο πάρει (περίπου ένα κιλό)
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι νερό
αλάτι
Λίγο ούζο (προαιρετικά)

Παρασκευή
«Ξύνουμε το γλυκοκολόκυθο με το κουτάλι.
Αν έχει πολλά νερά το στραγγίζουμε και το στύβουμε.
Βάνουμε το ρύζι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα στη λεκανίτσα και ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Δηλαδή: Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα το λάδι, το νερό και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέτριο προς σκληρό.
Ανοίγουμε δύο φύλλα όσο χοντρά τα θέλουμε. (Παλιά βάζανε λιγότερο λάδι και το φύλλο δεν «έτριβε» όπως μ’ αυτή τη νεότερη συνταγή)

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε πάνω τη γέμιση να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Βάνουμε και το άλλο φύλλο από πάνω, σκεπάζουμε καλά και κόβουμε τις άκρες.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με κουρκούτι (σε μπωλάκι ανακατεύουμε αλεύρι νερό και λάδι να γίνει σαν χυλός).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου».

1 σχόλιο: