Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

20 Φεβ 2011

λαγάνα (με προζύμι)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
λαγάνα με προζύμι http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Νόστιμη και λαχταριστή σπιτική λαγάνα για την Καθαρή Δευτέρα,
αλλά γιατί όχι, και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου;

Υλικά
προζύμι ίσαμε 2 πορτοκάλια
7 κιλά αλεύρι
νερό χλιαρό ανάλογο
λίγο λάδι

σουσάμι
αλάτι


Οι αναλογίες που δίνουμε εδώ είναι για 5 λαγάνες.

Παρασκευή

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Αποβραδίς, αναπιάζουμε το προζύμι, δηλαδή  σε μία λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε το προζύμι που έχουμε φυλάξει από το προηγούμενο ζύμωμα και το ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι να γίνει κανονικό ζυμάρι, ούτε αραιό ούτε σφιχτό.
Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα για να το κρατήσουμε ζεστό, ιδίως το χειμώνα.
Νωρίς το πρωί ανακατεύουμε το προζύμι, που έχει φουσκώσει και έχει γίνει αφράτο, με χλιαρό νερό να πιει τα ξεράδια του (ξεραμένα αλεύρια).
Αλείφουμε τη λεκάνη μας με λίγο λάδι, ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό που θέλουμε και λίγο αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αφού ζυμώσουμε καλά, λαδώνουμε τα ταψιά με αρκετό λάδι και στρώνουμε πάνω το ζυμάρι λεπτό.
Ρίχνουμε σουσάμι και χαράζουμε σε κομμάτια όσο μεγάλα θέλουμε.
Αφήνουμε τη λαγάνα να "γίνει" σε μέρος ζεστό σκεπασμένη με κουβέρτα.
Όταν φουσκώσει, ρίχνουμε λάδι πάνω στη λαγάνα και ψήνουμε 1/2 ώρα περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Η λαγάνα τρώγεται ζεστή.

5 σχόλια:

  1. Οι έτοιμες λαγάνες του εμπορίου δεν έχουν καμία σχέση με τις λαγάνες που έφτιαξα με την συνταγή σου. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΑΝΑΠΙΑΣΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟΒΡΑΔΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΗΤΑΝ ΑΦΡΑΤΟ.ΤΟ ΖΥΜΩΣΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΟΜΩΣ Η ΛΑΓΑΝΑ ΗΤΑΝ ΛΕΙΨΗ(ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ)ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΦΤΑΙΓΕ ΖΥΜΩΝΩ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.ΣΤΗ ΛΑΓΑΝΑ ΤΗ ΕΦΤΑΙΞΕ ΑΡΑΓΕ? ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΑΝΑΠΙΑΣΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟΒΡΑΔΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΗΤΑΝ ΑΦΡΑΤΟ.ΤΟ ΖΥΜΩΣΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΟΜΩΣ Η ΛΑΓΑΝΑ ΗΤΑΝ ΛΕΙΨΗ(ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ)ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΦΡΑΤΗ. ΖΥΜΩΝΩ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.ΣΤΗ ΛΑΓΑΝΑ ΤΗ ΕΦΤΑΙΞΕ ΑΡΑΓΕ? ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λαγάνα αυτή δε γίνεται πολύ αφράτη και δε θέλει πολύ ψήσιμο γενικά επειδή είναι λεπτή η στρώση της ζύμης. Όσον αφορά στο ότι σας έγινε λειψή, έπρεπε να φουσκώσει στο ταψί, "να γίνει" δηλαδή. Όχι μόνο το προζύμι αλλά και η λαγάνα. Οι νοικυρές στο χωριό τη φτιάχνουνε όταν ζυμώνουν και τη ρίχνουνε στο φούρνο μαζί με το υπόλοιπο ζωμί. μόνο που τη βγάζουν πολύ νωρίτερα, όταν πάρει χρώμα. Ελπίζω την επόμενη φορά να πετύχει καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. ΜΑΛΛΟΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ.ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΣ.ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΠΑΛΙΟΤΑΝ ΖΥΜΩΣΩ ΨΩΜΙ (ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ).
      ΕΠΙΣΗΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ. 10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑ, 1 ΠΟΤΗΡΙ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.1& 1/4 ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ,6 ΑΥΓΑ,3 ΒΑΝΙΛΙΕΣ,2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΒΟΥΤΥΡΟ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ.Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΤΡΕΛΕΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ.
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ. ΕΛΕΝΗ

      Διαγραφή