Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

20 Φεβ 2011

λαγάνα (με μαγιά)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραδοσιακή λαγάνα με μαγιά http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παραδοσιακή συνταγή για σπιτική λαγάνα. Αφράτη, εύκολη απολαυστική. Στην πραγματικότητα, η λαγάνα ήταν το ψωμί που δεν είχε μέσα του καθόλου προζύμι, δηλαδή άζυμος άρτος.

Νεότερη συνταγή
Υλικά (για δυο μεγάλα ταψιά)
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου δύο κιλά)
σουσάμι όσο θέλουμε (καβουρντισμένο κατά προτίμηση)
ανάλογο νερό
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
λάδι για να αλείψουμε τα ταψιά

Παρασκευή
"Μέσα σε λίγο ζεστό νερό διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Λαδώνουμε τα  ταψιά με μπόλικο λάδι και βάζουμε τη ζύμη.
Τη στρώνουμε στο ταψί, σε μια λεπτή στρώση. Ρίχνουμε απο πάνω το σουσάμι.
Σκεπάζουμε τα ταψιά με ένα καθαρό πανί, από πάνω ένα νάυλον και μία κουβέρτα αν κάνει κρύο ή ένα σεντόνι αν είναι καλοκαίρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει (περίπου πέντε ώρες).
Όταν φουσκώσει  (πρέπει να γεμίσει το ταψί)  το χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια (όσο μεγάλα θέλουμε) και ρίχνουμε το λάδι.
Εγώ ρίχνω 1/2 ποτήρι του κρασιού σε κάθε ταψί.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μια περίπου ώρα περίπου".

Για να καβουρντίσουμε το σουσάμι το βάζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε 
Κατίνα Γούλα

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχες φαίνονται οι λαγάνες σου, Κατίνα!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή