Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

15 Απρ 2010

φακές σούπα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραδοσιακή συνταγή για φακές σούπα http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Οι φακές σούπα είναι ένα κλασικό, παραδοσιακό, νηστίσιμο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας. Απλό, αγαπημένο, υγιεινό και ωφέλιμο.

Υλικά
2 φλιτζάνια τσαγιού φακές
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές ξύδι
2 φύλλα δάφνης
λίγο αλεύρι
σκόρδο
αλάτι

Παρασκευή

«Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη ντομάτα μαζί στην κατσαρόλα και νερό αρκετό και τα βράζουμε. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν (στην αρχή σε δυνατή φωτιά μετά χαμηλώνουμε) και όταν κοντεύουν να βράσουν βάνουμε και τη ντομάτα.
Αφήνουμε 10-15 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε αλεύρι διαλυμένο στο ξύδι για να κάνουμε τις φακές πιο νόστιμες».

Δηλαδή σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το ξύδι με το αλεύρι να διαλυθεί, ρίχνουμε και λίγο από το ζουμί του φαγητού και όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα.
Το ανακατεύουμε, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.

Αυτό είναι τέχνασμα για να ρυθμίσουμε το πόσο πηχτές θέλουμε τις φακές. 
Αν μας φαίνονται πολύ αραιές βάζουμε 1 ή 2 κουταλιές αλεύρι, αν είναι ήδη πηχτές, τις αραιώνουμε και μετά διαλύουμε στο ξύδι μισή κουταλιά αλεύρι και το αφήνουμε να πάρει δυο τρεις χούχλους.

Αν θέλουμε επίσης ρίχνουμε το ξύδι στο πιάτο. Τότε δε βάζουμε καθόλου αλεύρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου