Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

3 Μαΐ 2010

πλακοτηγανίτες

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
πάνω στην αξίνα, ψήνουμε τις πλακοτηγανήτες http://syntagesapokatina.blogspot.gr
η αξίνα
πλακοτηγανίτες, οι κρέπες της Μεσσηνίας http://syntagesapokatina.blogspot.gr
πλακοτηγανίτες
Οι κρέπες της Μεσσηνίας, που οι παππούδες μας τις έψηναν πάνω σε ένα ειδικό μεταλλικό επίπεδο φτυάρι την "αξίνα", που την έβαζαν πάνω στη σιδεροστιά, σε φωτιά με ξύλα. Η Κατίνα, ακόμα και σήμερα, έτσι τις φτιάχνει.

Υλικά
Τα υλικά που δίνουμε είναι για 50 περίπου πλακοτηγανίτες
αλεύρι περίπου 1 - 1,5 κιλά
νερό
λάδι (για το άρτυμα)
μυτζήθρα τριμμένη [200 γρ]


Παρασκευή
«Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό να γίνει ένας χυλός πολύ αραιός.
Βάζουμε την αξίνα στη φωτιά να κάψει καλά (για να μην κολλάνε μετά οι τηγανίτες).
Αλείφουμε την αξίνα με λάδι (σε ένα πηρούνι έχουμε τυλίξει ένα πανί, το βουτάμε στο λάδι και αλείφουμε την αξίνα)
Ρίχνουμε το χυλό στην αξίνα (με την κουτάλα της σούπας), ώστε να απλωθεί παντού μια πολύ λεπτή στρώση.
(Χρειάζεται κάποια επιδεξιότητα να κυλάμε έτσι την αξίνα που να απλώνεται ο χυλός παντού και με ένα μαχαιράκι να στρώνουμε όπου χρειάζεται).
Όταν ψηθεί η τηγανίτα από το ένα μέρος με το μαχαιράκι την ξεκολλάμε και τη γυρίζουμε, τη βοηθάμε με το χέρι μας, από την άλλη μεριά (εδώ απαιτείται ανθεκτικότητα στη φλόγα).
Όταν ψηθεί η τηγανίτα και από τις δυο μεριές (δεν αργεί) τη βάζουμε σε ταψάκι και ρίχνουμε στην αξίνα άλλο χυλό.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός.
Για να τις αρτύσουμε (δηλαδή να τις πασπαλίσουμε με τυρί και λάδι) καίμε σε ένα τηγάνι το λάδι (να σκεπάζεται ο πάτος και όταν σωθεί ξαναρίχνουμε) και βουτάμε μέσα μία -μία τις τηγανίτες.
Την πρώτη τη βουτάμε και από τις δυο μεριές.
Τις άλλες μόνο από τη μία.
Στρώνουμε τις λαδωμένες τηγανίτες σε ταψάκι με τη λαδωμένη πλευρά από πάνω και ρίχνουμε σε κάθε μία τριμμένη μυτζήθρα».

1 σχόλιο:

  1. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΑΙΜΙΛΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή