Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

2 Ιουν 2010

κατσίκι καπαμάς

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
κατσίκι καπαμάς στην κατσαρόλα http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Παραδοσιακό φαγητό της περιοχής, απόλαυση από τις λίγες. Ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό με διάφορα κηπευτικά, βρασμένα όλα μαζί στο υπέροχο ζουμάκι του.

Υλικά
1 και 1/2 κιλό κρέας κατσικίσιο κομμένο κομμάτια
1 κιλό κηπευτικά
3 ντομάτες φρέσκιες
λίγο ντοματοπελτέ
λάδι για το τηγάνισμα
1 και 1/2 φλιτζάνι λάδι για το φαγητό
1-2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Το φαγητό γίνεται με ψαχνό κρέας και με κηπευτικά που ταιριάζουν μεταξύ τους. 
Έτσι θα επιλέξουμε το συνδυασμό πατάτες με αγκινάρες ή πατάτες με κολοκύθια ή μπάμιες σκέτες. 
Οι μπάμιες δεν ταιριάζουν ούτε με τις πατάτες ούτε με τα κολοκύθια ούτε με τις αγκινάρες.

Παρασκευή
«Πλένουμε, αλατίζουμε και λεμονίζουμε τα κομμάτια το κρέας.
Μετά βάνουμε στο τηγάνι το λάδι και τηγανίζουμε ένα-ένα κομμάτι κρέας να ροδίσει καλά.
Όταν περάσουμε όλα τα κομμάτια από το τηγάνι, τα βάνουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, λάδι και πιπέρι.
Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
Ύστερα στο λάδι του τηγανιού περνάμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Τη ρίχνουμε κι αυτή στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά.
Μετά περνάμε τα λαχανικά από το τηγάνι - τα έχουμε πλύνει και αλατίσει πιο πριν
Όταν ροδίσουν, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρουν δυο βράσεις.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό, κουνάμε μόνο την κατσαρόλα»
Παναγούλα Γαϊτάνη

Παραλλαγή:

κατσίκι καπαμάς


«Θα κόψεις το κρέας 6 μεζέδια μια μερίδα στον καθένανε.
Θα το βάλεις στη λεκάνη σου, δεν ξέρω που, θα το πλύνεις, θα το αλατίσεις, και θα βάλεις το τηγάνι σου απάνου στη φωτιά με λάδι και θα το βάλεις απάνου.
Θα τηγανιστεί από τη μια μεριά, θα τηγανιστεί και από την άλλη, όχι να καεί, όπως το καπαμίζουμε, ένας-ένας μεζές τηγανίζεται.
Θα το βάλεις στην κατσαρόλα σου, που θέλεις να το μαγερέψεις, θα του ρίξεις αν έχεις πάστα αν δεν έχεις θα ρίξεις ντομάτα -να είναι γινωμένες, άλλες ντομάτες είναι καλές άλλες δεν είναι, θα τις στύψεις καλά στο σουρωτήρι σου και θα τις ρίξεις στο τηγάνι σου να βράσει λιγουλάκι, θα πάει το τηγάνι μέχρι τη μέση- και θα φτιάσεις τι θέλεις να φτιάσεις, καπαμά.
Θα του ρίξεις 2-3 γαρουφαλάκια άκοπα, πιπέρι αν θέλεις ρίχνεις λιγάκι, δε θα ρίξεις πολύ γιατί πειράζει, αν έχεις κανέλα άκοπη, ρίξε δυο ξυλάκια μέσα.
Θα το βάλεις απάνου στην κατσαρόλα σου, θα ρίξεις λίγο νεράκι και το αλατάκι - κει που θα βράσει βάλε στο στόμα σου το ζουμάκι να ιδείς είναι αλατισμένο, αν δεν είναι ρίχνεις λίγο ακόμη.
Άμα θέλεις να το αυγοκόψεις, το αυγοκόβεις: έβρασε το φαΐ; θα κόψεις ένα λεμόνι θα βάλεις στο πιάτο στυμμένο, θα κόψεις ένα αυγό, θα το δείρεις.
Θα το ρίξεις στην κατσαρόλα».
Ελένη Φ. Μαράντου
(είχε τη φήμη μαγείρισσας στο χωριό, την καλούσανε στους γάμους και στις κηδείες να μαγειρέψει)

1 σχόλιο: