Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

20 Μαΐ 2010

κουλούρες

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
κουλούρες http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Υλικά
αλεύρι 10 κιλά και πάνω όσο πάρει
προζύμι 1 κιλό
σουσάμι (καβουρντισμένο) 1 και 1/2 κιλά
 
λάδι 1300 γραμμάρια
ζάχαρη 1 και 1/2 κιλά
γλυκάνισο 1 με 1 και 1/2 φακελάκι
πορτοκαλόφλουδα 1
δάφνη 1 κλάρα (κλωνάρι).
αλάτι




Παρασκευή
«Για να φτιάξουμε κουλούρες πρέπει να έχουμε αρκετό φρέσκο προζύμι.
Γι αυτό, το πρωί «αναπιάζουμε» το προζύμι να αυγατίσει (ζυμώνουμε δηλαδή με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι το προζύμι, το σκεπάζουμε και το κρατάμε ζεστό).
Το βράδυ σε κάμποσο νερό βράζουμε τη δάφνη, την πορτοκαλόφλουδα και το γλυκάνισο.
Όταν πάρει το ζουμί χρώμα, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο να είναι χλιαρό.
Το ρίχνουμε τότε στο προζύμι, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, σουσάμι, αλάτι ζάχαρη, αλεύρι) και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Πρέπει το ζυμάρι να είναι μαλακό.
Μετά στρώνουμε ένα καθαρό τραπέζι με σουσάμι και πλάθουμε τις κουλούρες πάνω του έτσι που να πάρουνε το σουσάμι.
Τις πλάθουμε στρογγυλές με μεγάλη τρύπα στη μέση γιατί θα φουσκώσουνε στο ψήσιμο.
Τις βάζουμε σε επίπεδο μέρος (τραπέζι, κρεβάτι) αφού στρώσουνε πρώτα απάνω καθαρά πανιά π.χ. σεντόνια, και το πρωί, όταν έχουν «γίνει» (φουσκώσει) τις βάζουμε στα ταψιά.
Τις τρυπάμε με οδοντογλυφίδα και τις ψήνουμε μισή ώρα περίπου στο φούρνο.
Τις δοκιμάζουμε πρώτα να δούμε αν ψήθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου