Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

10 Μαΐ 2010

κρεατόπιτα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
παραραδοσιακή κρεατόπιτα νόστιμη και γευστική http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Μια ιδιαίτερα νόστιμη, χορταστική και μυρωδάτη χωριάτικη κρεατόπιτα για καλοφαγάδες.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους
100 γραμμάρια ρύζι
5 αυγά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα στον τρίφτη (προαιρετικά)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
κανέλα
γαρύφαλλο
πορτοκαλόφλουδα ξερή τριμμένη
1/2 φλιτζάνι λάδι για το τσιγάρισμα
αλάτι
πιπέρι

αλεύρι για το κουρκούτι

Παρασκευή
«Κόβουμε το κρέας μικρούς κύβους και το τσιγαρίζουμε με το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά, τη ντομάτα και μετά νερό.
Όταν βράσει το κρέας ρίχνουμε το ρύζι.
Το αφήνουμε να πάρει ένα χούχλο και σβήνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Η γέμιση αυτή πρέπει να μην είναι πηχτή για να γίνει αφράτη η πίτα.
Το ζουμί θα το πιει στο ψήσιμο και θα φουσκώσει το ρύζι.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη {βλέπε συνταγή: φύλλο για πίτες}
Ανοίγουμε τα φύλλα και φτιάχνουμε την πίτα:
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε πάνω τη γέμιση να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Βάνουμε και το άλλο φύλλο από πάνω, σκεπάζουμε καλά και κόβουμε τις άκρες.
Αν θέλουμε τις γυρίζουμε τις άκρες προς τα έξω να γίνουν τραγανές οι γωνίες της πίτας.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με κουρκούτι (σε μπωλάκι ανακατεύουμε αλεύρι νερό και λάδι να γίνει σαν χυλός)
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου ».

Η πίτα αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς ρύζι. 
Τότε όμως πρέπει να βάλουμε λιγότερο νερό στο βράσιμο.

3 σχόλια: