Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν τα εγκαταλείψουμε και μαζευτούμε στις πόλεις…

23 Μαΐ 2010

κουνουπίδι στιφάδο

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
κουνουπίδι στιφάδο http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Ένα υγιεινό, απλό, αλλά και χορταστικό γευστικό λαδερό πιάτο με κουνουπίδι, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο της Κατίνας. Σκέτη απόλαυση.

Υλικά 
1 μέτριο άσπρο κουνουπίδι
3-4 κρεμμύδια
3 μέτριες πατάτες
3 ντομάτες ή μία κουταλιά πελτές
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 ποτήρι ξύδι
2-3 φύλλα δάφνης
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι


Παρασκευή
«Καθαρίζουμε και πλένουμε τα υλικά.
Κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και το κουνουπίδι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες ή -αν μας αρέσει- τα χαράζουμε και τα βάνουμε ολόκληρα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί: λάδι, κρεμμύδια, σκόρδα, πατάτες και το κουνουπίδι με τα κοτσάνια προς τα κάτω, γιατί αυτά θέλουνε περισσότερο βράσιμο.
Αν τα βάλουμε αλλιώς θα διαλυθούνε οι κορφές.
Τελευταία από πάνω βάνουμε τη ντομάτα και λίγο νεράκι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Όταν μαλακώσουν τα υλικά ρίχνουμε και το ξύδι - αν το βάλουμε από την αρχή το φαγητό θα σκοινιάσει (ξεραθεί).
Συνεχίζουμε το βράσιμο με χαμηλωμένη τη φωτιά χωρίς να το ανακατεύουμε καθόλου, μόνο κουνάμε πού και πού την κατσαρόλα.
Πρέπει να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι του».
Κατίνα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου