Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

7 Ιουν 2010

γίδα βραστή σχιζιώτικη

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
γίδα βραστή σχιζιώτικη http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Το φημισμένο, με το ιδιαίτερα νόστιμο κρέας αγριοκάτσικο από το νησάκι Σχίζα Μεσσηνίας, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο από την Κατίνα.

Υλικά
1 κιλό κρέας από Σκιζιώτικη γίδα
3 κρεμμύδια ολόκληρα
4 καρότα
2-3 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 ματσάκι σέλινο
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

πιπέρι
ρίγανη
λεμόνι
λάδι για να περιχύσουμε το κρέας.


Τα Σκιζιώτικα γίδια βόσκουν ελεύθερα στο νησί Σχίζα (μικρό νησάκι δυτικά του ακρωτηρίου Ακρίτας, με βραχώδεις ακτές και χαμηλούς θάμνους) και έχουν πολύ νόστιμο κρέας, διαφορετικό από τα υπόλοιπα κρέατα της περιοχής, ίσως επειδή «εκείνα τα γίδια πίνουνε και θάλασσα». 
Ανήκουν σε κάποιους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πηγαίνουν το καλοκαίρι μόνο, πιάνουν όσα μπορούν, τα φέρνουν στο χωριό και τα σφάζουν. 
Τον υπόλοιπο τα γίδια βόσκουν και γεννάνε ελεύθερα.

Παρασκευή
«Παίρνουμε το κομμάτι της γίδας που θέλουμε, το κόβουμε μικρότερα κομμάτια και το βάνουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Πριν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζουμε και ύστερα, αφού πάρει μερικές βράσεις το βγάνουμε από την κατσαρόλα και το πλένουμε κάτω από τη βρύση.
Πλένουμε και την κατσαρόλα.
Ύστερα ξαναβάνουμε το πλυμένο κρέας στην κατσαρόλα με νερό κρύο, να σκεπάζεται το κρέας και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα καρότα, τις ντομάτες, το σέλινο και το αλάτι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει πολλές ώρες για να γίνει το κρέας μαλακό.
Το βάνουμε σε πιατέλα με ρίγανη λεμόνι, λάδι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται».

7 σχόλια:

  1. Βούλα απο Χαλάνδρι26 Οκτωβρίου 2010 στις 8:57 μ.μ.

    Δοκίμασα τη συνταγή με γίδα αγορασμένη απο τον χασάπη (όχι σκιζιώτικη)και έγινε ένα υπέροχο φαγητό. Φαντάζομαι πόσο ακόμα πιο ωραίο θα γινόταν αν είχα γίδα απο την Σχίζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα με τα κρύα, είναι ότι πρέπει...
    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικα, μου τρεχανε τα σαλια !αλλα η γιδα ηταν απ τα ορεινα της καρδιτσας
    γιωργος καρρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν έλθω στο Βασιλίτσι, θα μου εξασφαλίσεις γίδα από τη Σχίζα να φτιάξω το original φαγητό.
    Θα βάλω και τη συνταγή στο βιβλίο που ετοιμάζω.
    Τι λες ?
    Αντώνης Μεσσήνιος
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι καλύτερο για όσους δεν έχουν δοκιμάσει. Για τους προσεκτικούς ή και ξενέρωτους προτείνω.
    "Αφού τελειώσουμε με το μαγείρεμα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, βάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Το ζουμί με την κατσαρόλα αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο αρκετές ώρες. Κατόπιν αφαιρέστε το παγωμένο λίπος, για να μείνει το ζουμί. Ρίχνουμε πάλι το κρέας στη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε". Σας υπόσχομαι ότι θα τρώτε χωρίς ενοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή