Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

12 Μαΐ 2010

λάχανα

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
 Λάχανα λένε τα χόρτα http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Τα λάχανα (χόρτα) τρωγόντουσαν ως κυρίως φαγητό συνήθως τα βράδια του χειμώνα.
Τώρα αποτελούν και για τους Βασιλιτσιώτες σαλάτα.

Υλικά 
χόρτα για βραστά: ραδίκια, τζοχοί, λαδάκια, καυκαλίδες κλπ.
λάδι
αλάτι
λεμόνι

Παρασκευή
«Καθαρίζουμε τα χόρτα-βγάνουμε τα κίτρινα φύλλα, κόβουμε τα κοτσάνια και τις άκρες-και τα πλένουμε πολύ καλά (τρία-τέσσερα νερά).
Βάζουμε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μετά τα πλυμένα χόρτα.
Πρέπει το νερό να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουνε-σε χαμηλή «γαρίζουνε» (γίνονται άνοστα).
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα βάνουμε σε λεκάνη, πήλινη ή γυάλινη.
Τους ρίχνουμε έτσι όπως είναι ζεστά, ωμό λάδι και στο πιάτο μας ρίχνουμε λεμόνι, αλάτι και άλλο λάδι, αν θέλουμε.
Μπορούμε να βράσουμε μαζί και πατάτες με τη φλούδα.
Αυτές τις πλένουμε καλά και τις ρίχνουμε στο νερό από την αρχή.
Όταν βράσουνε, τις καθαρίζουμε έτσι όπως είναι ζεστές και τις κόβουμε στο πιάτο.
Τους ρίχνουμε λάδι, αλάτι λεμόνι και αν θέλουμε ρίγανη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου