Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

28 Απρ 2010

οματιά

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
απο τα γουρνοσφάγια, το παραδοσιακό έδεσμα, η οματιά http://syntagesapokatina.blogspot.gr


οματιές φτιαγμένες με τον παραδοσιακό τρόπο απο την Κατίνα http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Υπέροχη παραδοσιακή γαστρονομική απόλαυση της περιοχής, που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα γουρουνοσφαξίματα. Βαρύ αλλά πεντανόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό, που οι ρίζες του φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα.

Υλικά
Τα χοντρά άντερα ενός χοιρινού.
1 κιλό καυκαλίδες ψιλοκομμένες
(Όσο περισσότερες τόσο πιο νόστιμη η οματιά)
το πνευμόνι του χοιρινού ψιλοκομμένο
1 κιλό πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μαϊντανός
λάδι λίγο
αλάτι
κανέλα
πιπέρι
πορτοκαλόφλουδα ξεραμένη και τριμμένη

Την οματιά τη φτιάχνανε όταν σφάζανε το χοιρινό, σήμερα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Παρασκευή
«Πρώτα καθαρίζουμε τα άντερα καλά, αφού τα γυρίσουμε ανάποδα με μια δρούγα (βέργα) και τα βάλουμε ένα- ένα κάτω από την ανοιχτή βρύση.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα κόβουμε σε κομμάτια όσο θέλουμε μεγάλα (μια αντεριά μπορεί να την κόψουμε σε 10 κομμάτια π. χ.) και τα βάνουμε σε μια λεκανίτσα με λεμόνι ή κρασί για να φύγει η μυρωδιά.
Ύστερα ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις καυκαλίδες.
Ψιλοκόβουμε το πνευμόνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί με το πνευμόνι, ύστερα βάνουμε τις καυκαλίδες, τα μυρωδικά το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού τσιγαριστούν όλα ρίχνουμε νερό να βράσουν.
Όταν βράσουνε ρίχνουμε το μπλουγούρι να πάρει ένα χούχλο και μετά σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Πρέπει να μην είναι πηχτό (αν πήξει ρίχνουμε ζεστό νερό) γιατί αν είναι πηχτό θα σπάσει το άντερο στο φούρνο (κάνει πουφ- πουφ και πετάγεται παντού).
Βουτάμε τα άντερα σε ζεστό νερό και τα γεμίζουμε με τη γέμιση έτσι όπως είναι ζεστή ακόμα.
Δεν γεμίζουμε πολύ τα άντερα γιατί το μπλουγούρι φουσκώνει στο ψήσιμο.
Τα δένουμε και από τις δυο άκρες, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βάνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε μέσα λίγο νερό και ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.
Αν θέλουμε γυρίζουμε τα άντερα όσο ψήνονται να ροδίσουνε και από τη μια και από την άλλη μεριά».

6 σχόλια:

  1. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΑΤΕΕΕΕΕΕ
    ΑΤΟΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΑΜΕΛΙΩΝΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντι το κρεμυδι βάζουμε τις μυρωδάτες λερχουδες ψιλοκομμένες που βρίσκεις άφθονες στην Τριφυλία.Αν υπάρχει φούρνος με ξύλα είναι το κατι άλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εμεις λεγουρδες βαζουμε (Κυπαρισσια) αλλα οπως και να ναι ειναι υπεροχος μεζες κι η μοιρωδια του φανταστικη...Τις λεγουρδες τις ψιλοκοβουμε και πανω στα λαχανα τα βραστα που τα περναμε ενα ελαφρυ τσιγαρισμα μαζι μεσα σε λαδι κι αν θελουμε ριχνουμε και λιγο σουσαμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. athanati suntagi apo messinia apo tote pou efyge i giagia mou dystixws den exw ksanafaei.......oti pio nostimo exw faei mmmmmmmm tis vazw 10 me xilious tonouss!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καταπληκτική γευση, εχουν περάσει πολλά χρονια απο τοτε που εφαγα για τελευταία φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όποιος το επιθυμεί σε έρθει στον Βόλο και στο Πήλιο να φάει μπουμπαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή