Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

18 Μαρ 2010

συκώτι χοιρινό

http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Το συκώτι του γουρουνιού είναι το νοστιμότερο φαγητό. 
Εγώ από το γουρούνι, το συκώτι περίμενα.
Μαζί με το συκώτι βάνανε και τα νεφρά και τις ελιές (Χρίστος Γούλας).

Υλικά
ένα συκώτι χοιρινό
1 ποτήρι του νερού κρασί
λεμόνι
λάδι
αλάτι


Παρασκευή
«Το κόβουνε το συκώτι, το βάνουνε στο τηγάνι το βράζουνε με το νεράκι του, του ρίνουνε κρασάκι μέσα και ύστερα του ρίνουνε και το λάδι.
Το σερβίρουνε στο πιάτο, του ρίνουνε αλατάκι και το λεμόνι.
Παλιότερα το φκιάναμε το συκώτι όταν σφάζανε τα γουρούνια και ρχόντανε στα σπίτια οι παρέες και τραγουδάγανε.
Από το ένα σπίτι στο άλλο σφάζανε το γουρούνι οι άντρες και μαγερεύανε οι γυναίκες.
Τρώγανε και πίνανε και τραγουδάγανε».
Νικολέτα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου